Napi pozitív 2015. március 12. 09:00 Forrás: Petőfi Népe

Játék, előítéltek nélkül

Játék, előítéltek nélkül
Idén március 21-én hetedik alkalommal rendezik meg a Down Világnapot. Az esemény célja, hogy közelítsék egymáshoz a fogyatékkal élőket és a többségi társadalmat. A szervező Down Egyesület azzal a céllal jött létre, hogy segítse a Down-szindrómával és más értelmi fogyatékkal élő gyermekeket, felnőtteket és családjaikat, hogy aktív és boldog életet élhessenek a társadalom teljes jogú tagjaiként.


Az egyesülettel együttműködésben Jászszentlászlón és az ország másik tíz helyszínén szervezik meg a világnaphoz kapcsolódóan a 0321 - Játék előítéltek nélkül elnevezésű figyelemfelkeltő, érzékenyítő játékot - tájékoztatta a Petőfi Népét Bozóki Edit, a jászszentlászlói események főszervezője. Elmondta, a községben a helyi általános iskola ad otthon a játéknak, ami március 17-én, kedden délután 14 órakor kezdődik.

- Idén szeretnénk a korábbiaknál is nagyobb mértékben bevonni a többségi társadalmat, a fiatalokat és felnőtteket programunkba. A nagy sikerű Ability Parkhoz és a Láthatatlan Kiállításhoz hasonló 0321 - Kihívásban a résztvevők specifikusan a Down-szindrómások életében jelentkező nehézségek modelljeivel ismerkedhetnek meg. A feladatok célja, hogy a játékban résztvevők tapasztalatokat szerezzenek arról, milyen lehet „nehezített pályán” mozogni. Ugyanakkor arról is, hogy a nehézségeket összefogással ellensúlyozni tudják.

Az így kialakuló nyitottság talaján, hosszú távon elindulhatnak azok a változások, amelyek egy befogadóbb társadalmi attitűdhöz vezetnek - fogalmazott Bozóki Edit, aki maga is danka gyermeket nevel. Elmondta még, hogy a jászszentlászlói 0321 - Kihívás alkalmával rendhagyó játszóházat is szerveznek. Ugyanakkor vendégük lesz Stone, és a Kutyával egy mosolyért Alapítvány képviselői és kutyusai is.


 

Kövessen minket a Facebookon is!