Program 2015. március 19. 10:15

Kalandozzunk együtt Móra mesebirodalmában!

Képgaléria
Kalandozzunk együtt Móra mesebirodalmában!
A rendezvényre március 20-án, 11 órakor kerül sor. A vendégeket Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója köszönti. A kiállítást Móra Ferenc dédunokája, Vészits Andrea nyitja meg. Közreműködik a Móra Ferenc Általános Iskola 3.a osztálya, felkészítő tanáruk Katus Bernadett. A kiállítás 2015. június 28-ig, keddtől vasárnapig, 10.00-17.00 óráig tekinthető meg Kecskeméten a Cifrapalotában, a Rákóczi út 1. szám alatt.

A legendás Móra Ferenc (Kiskunfélegyháza, 1879 - Szeged, 1934) gondolatait, történeteit megidéző „mesebirodalom” épül a Kecskeméti Katona József Múzeum egyik impozáns kiállítóhelyén: a Cifrapalotában.

A tárlat legfőbb célja, hogy a látogató belecsöppenve Móra mesevilágába elvarázsolódjon vagy éppen egy kicsit játsszon. Az új interaktív Móra-kiállítás most készül.

Az épülő tárlaton megjelenik papírország, egy igazi mesefa, a nyakkendős zsiráf és egy betűket hullató felhő is. A készülő tárlat nem a hagyományos, hanem újszerűen, interaktív módon, többféle korosztály igényeit kiszolgálva mutatja be Móra meséit, verseit, életbölcsességeit.

A kiállítás gondolati keretét Móra Ferenc apasága és nagyapasága adja. Móra rajongott Panka lányáért, valamint unokájáért, a kis „Vademberért”. A hozzájuk kötődő történetek láncára fűzik fel a múzeum szakemberei s a program szegedi vendég-kurátora: Rostás Mónika a tárlat egészét.

Különleges installációként kerül majd az egyedi megközelítésű Móra-tárlatba „papírország mesefája” - a fa ágán olvashatják a látogatók Kiss Lajos vásárhelyi néprajzkutató e gondolatát is: „Mórában a fák lelke élt. A jóságnak olyan atmoszférája áradt belőle, hogy az ember maga is jobbnak érzi magát a társaságában.” Móra Ferenc - aki élete során többször megfordult Kecskeméten is - írásait minden magyar iskolás gyerek ismeri.

A kiállítás rendezői szerint egy olyan kiállítás, amely Móra meséit dolgozza fel, nálunk is értő közönségre talál majd.


 

Kövessen minket a Facebookon is!