Kultúra 2015. március 19. 14:45 Forrás: keol.hu

Három ország öt színművészeti egyetemének hallgatói a 6. SZÍNTÁR-on

Képgaléria
Három ország öt színművészeti egyetemének hallgatói a 6. SZÍNTÁR-on
Kecskeméten mutatják be legjobb produkcióikat a hazai és határon túli színművészeti egyetemek hallgatói március 24-e és 29-e között. A budapesti, kaposvári, marosvásárhelyi, kolozsvári és újvidéki színésztanoncok mellett Szász János végzős filmrendező osztálya is bemutatkozik a 6. SZÍNTÁR-on. Az egyhetes programsorozat a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál kiemelt eseménye, amelynek létrejöttét az NKA, valamint a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál támogatja.

- Mi marad és mi változik a korábbiakhoz képest az idei, immár hatodik Szín-Táron?

- Természetesen a Fesztivál alapszerkezet mindig azonos, az öt magyar nyelvű színészoktatást végző egyetem, mesterségvizsgái lesznek láthatóak. Ami újdonság, hogy idén már a végzős filmes osztály is szerepet kap, a diplomafilmjeikkel.

- Szász János és Vidnyánszky Attila rendezése is látható lesz a SZÍNTÁR-on. Kikkel és milyen produkciót hoznak Kecskemétre?

- Szász János a budapesti Bábszínészképzésben vett részt, és készített a hallgatóknak egy vizsgát, E.T.A. Hoffmann alapján, míg Vidnyánszky Attila a saját osztályával munkálkodott, első világháborús katonadalokat felhasználva.

- Milyen szerepet kap idén a film? Hol lehet majd látni a vizsgafilmeket?

- A vizsgafilmeket az Otthon Moziban vetítik, két napot is az alkotásoknak szentelünk, és eljönnek a rendezők is egy kis beszélgetésre!

- A kecskeméti színház több olyan végzős hallgatót szerződtetett az elmúlt években, akik a találkozón tűntek fel. Folytatódik a casting?

- Minden évben nyitott szemmel járunk. Bár a színházban évek óta úgy érzékeljük, hogy már teljes a társulat, eddig mindig akadt valaki, akire nem lehetett nem odafigyelni a SZÍNTÁR-on.

- Miért fontos a kecskeméti színház számára, hogy évről-évre legyen Szín-Tár?

- Ez a MI fesztiválunk, amelyre büszkék vagyunk. Ha sikerül, lehet, már idén továbbfejlesztjük, és az egyik vizsgabemutató itt jön létre Kecskeméten, amire még nem volt példa!


Fotó: keol.hu



 

Kövessen minket a Facebookon is!