Egészségügy 2015. március 21. 13:30 Forrás: Gyógyulj Velünk Egyesület

Március a vastagbélrák elleni küzdelem hónapja

Képgaléria
Március a vastagbélrák elleni küzdelem hónapja
A vastagbélrákos betegek üzennek a vastagbélrák ellenes hónapban mindenkinek: ne engedjék elrákosodni a bennük lévő polipokat, jelentkezzenek vastagbél-szűrővizsgálatra!

- Minden évben eltemetjük 5 ezer betegtársunkat. A többségüknek nem kellene meghalnia - jelenti ki Lakos 
István, a daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület - vastagbélrákon ugyancsak átesett 
- elnöke.


Március a vastagbélrák-ellenes küzdelem nemzetközi hónapja, ezért a vastagbélrákos betegeket 
is összefogó civil szervezet mindenkit arra biztat: ne halogassa a szűrést, beszélje meg háziorvosával, 
hogy lakóhelyén milyen vizsgálat elvégzésére van lehetőség. 50 felett minden férfinél és nőnél indokolt 
a vastagbélszűrés akkor is, ha semmilyen panasza nincs. Akiknek a családjában volt hasonló betegség, 
azoknak már 40 év felett szűrésen kellene részt venniük.
 
Különféle székletvizsgálatok is elérhetők, a legbiztosabb diagnózist viszont a vastagbéltükrözés adja, amikor a vizsgálat során rögtön el is tudják távolítani a gyanús elváltozásokat, polipokat, így azokból nem tud kifejlődni vastagbélrák vagy végbélrák. Lakos István kijelenti: indokolatlanul félnek sokan a vastagbéltükrözéstől. Az egyes szakrendelők felszereltségén, a vizsgáló szakorvos gyakorlatán, az asszisztens empátiáján, a fájdalomcsillapítás módján persze nagyon sok múlik.

- Minden régióban találni korrekt, betegcentrikus ellátóhelyet. Sokan például nem tudják, hogy kérhetnek bódítást, sőt a vastagbéltükrözés akár altatásban is elvégezhető, amikor a páciens semmit sem érzékel a vizsgálatból - hívja fel a figyelmet Lakos István.
 
- Bizakodva olvassuk a híreket az országos szintű vastagbélrák-szűrőprogram kormányzati elindításáról,  reméljük nem rekednek meg az igyekezetek a modellprogramok szintjén, mint már annyiszor. De a rák nem vár, ezért mindenkit arra biztatunk: ne várjon tovább, keresse meg háziorvosát és kérjen beutalót vastagbéltükrözésre, szabaduljon meg a polipjaitól még azelőtt, hogy azokból vastagbélrák alakulna ki - figyelmeztet a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke. 

Kövessen minket a Facebookon is!