Kultúra 2015. március 23. 09:25

103 évvel ezelőtt nyílt meg az Apolló mozi

103 évvel ezelőtt nyílt meg az Apolló mozi
Kikapcsolódás, ismeretszerzés, vagy tájékozódás céljából manapság is sokan néznek mozgóképet, azaz filmet. Ami a 21. század emberének természetes időtöltés, az több mint száz évvel ezelőtt még szenzációnak számított.

Városunk első mozija („mozgó-fénykép-színháza”) a Kossuth utca 7. szám alatti Bányai-házban kezdte meg működését 1912. március 16-án, szombaton. Ez időben szinte egybeesett a városi villanyvilágítás és áramszolgáltatás kiépítésével. A „villamos mozgó-színház” tulajdonosa, Glöckner Károly az „Apolló” nevet adta mozijának.

A korabeli újságokból megtudhatjuk, hogy az új mozgókép-színházban a nyitást követő napon, vasárnap délelőtt 9 órától este 8-ig minden órában tartottak „érdekfeszítő nagy előadásokat”, melyeket „kifogástalan családi műsorokból” állítottak össze. A későbbiekben külön gondoskodtak a gyermekkorosztály délutáni szórakoztatásáról is, ami bizonyára lekötötte a nézők figyelmét, bár ebben az időszakban még csak némafilmeket vetítettek.

A jelenlegi Petőfi Mozi jogelődje, a Korzó Mozgó egy évvel az Apolló Mozi után, 1913-ban nyitott meg, ugyanott, ahol ma is áll a mozi. A két filmszínház évekig párhuzamosan működött, végül a 1927-ben egy kézben egyesültek. 1912-től kezdve a város lakossága - a kisebb-nagyobb kényszerű szünetek kivételével - folyamatosan élvezheti a mozizás nyújtotta örömöket.

Az Apolló Mozi 1912-es újsághirdetésének végszava akár ma is aktuális lehet: „Aki kedvesen akar szórakozni, az a mozgókép-színházról ne feledkezzen meg.”

Ónodi Márta

 

Kövessen minket a Facebookon is!