Sport 2015. március 28. 12:45 Forrás: MTI - keol.hu

Öttusa világkupa Kecskeméten

Képgaléria
Öttusa világkupa Kecskeméten
Ebben az évben kezdődik az olimpiai kvalifikáció, ezért a legjobb öttusázók el fognak jönni az április 30. és május 5. közötti kecskeméti öttusa világkupára - mondta Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány a Kecskeméti Fürdőben tartott sajtótájékoztatón.

A II. kecskeméti öttusa világkupa első sajtótájékoztatóján a szövetségi kapitány az elmúlt évi kecskeméti versenyt több szempontból is sikeresnek nevezte: 16 év után magyar győztest avattak, és a rendezés magas színvonala is elismerést kapott. Kitért arra, hogy a kecskeméti világkupa lesz a sorozat negyedik versenye, azután a döntő következik, amelynek első helyezettje már olimpiai kvótát szerez.

Réczei Géza, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke kiemelte, hogy a nemzetközi ellenőrök meg voltak elégedve a helyszínekkel, a várost kiváló partnerként értékelték.

- Köszönöm a lehetőséget, hogy az öttusa sportág ismételten Kecskeméten lehet. Ha a világkupát egy építményként képzeljük el, akkor kell négy olyan erős pillér, ami ezt magasan tartja. Az egyik pillér a professzionális sportolóink: ebből nincs hiány. A másik nagyon fontos pillér a szakemberek: az edzők, és a szövetségi kapitány, akik mindent megtesznek azért, hogy sportolóink maximális eredményeket érjenek el. A harmadik pillér a háttérszervező gárda, akik biztosítják, hogy a sportolók csak a versenyre tudjanak koncentrálni. A negyedik és legfontosabb pillér pedig az, hogy találjunk egy olyan partnert, egy olyan várost, amelyik maximális segítséget ad ehhez. A nemzetközi ellenőrök pedig szó szerint azt mondták, hogy Kecskemét tökéletes partner.

Réczei Géza a tavalyi kecskeméti kupáról készült fotóalbumot adta át ennek bizonyságául Szeberényi Gyula Tamásnak, Kecskemét alpolgármesterének. Az albumot kifejezetten Kecskemétnek készítették.

Kármán Sándor versenyigazgató beszélt az új elvárásról, amely szerint a döntő napján a sportcsarnokban történő vívást követően nem az úszással folytatódik a verseny, hanem az úgynevezett bónusz vívással, amelyet szabadtéren, a Benkó Zoltán Szabadidő Központban rendeznek.

Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere reményét fejezte ki, hogy a vk-verseny segít a sportág népszerűsítésében. Kiemelte: a kecskeméti sportfejlesztéseket is visszaigazolja a rendezvény, hiszen a verseny helyszínei az elmúlt 10-12 év fejlesztésének az eredményei. Amelyek során új uszoda épült, felújították a Messzi István sportcsarnokot, valamint a szabadidőközpontot.

- Rendkívül örülünk annak, hogy a tavalyi kecskeméti világkupa jól sikerült, hiszen ez tette lehetővé, hogy ismét Kecskemétet választották a rendezők - mondta Szeberényi Gyula Tamás. - Annak pedig különösen örülünk, hogy egy olyan sportág választotta helyszínül Kecskemétet, ami Magyarországon rendkívül népszerű, azonban városunkban még nem terjedt el annyira, bár vannak kezdeményezések.

Szenes Márton, a Hírös Sport Nonprofit Kft ügyvezető igazgatója biztosította a sportvezetőket arról a sajtótájékoztatón, hogy április végén, május elején „pár napig öttusa-város lesz Kecskeméten".

- Azt a részét Kecskemétnek, ahol most vagyunk, egyre többen hívják Sportvárosnak. Itt ebben a környezetben, sétányi távolságra egymástól, nagyszerű versenyhelyszínek vannak, és még a szálláslehetőségek is adottak. Ez egyedülálló lehetőséget nyújt arra, hogy egy ilyen nagyon összetett, nagyon színes sportrendezvényt fogadjunk, és erre az időszakra itt öttusa-várost csináljunk.

Ennek érdekében Szenes Márton megállapodást írt alá a sajtótájékoztatón Réczei Gézával. A megállapodás szerint Kecskemét társrendezője az eseménynek, azaz a részesévé válik, és nem csupán a helyszínt adja. Szenes Márton a tavalyi rendezéshez képest több változást is bejelentett. Tavaly például nem volt ünnepélyes megnyitó, idén viszont lesz. A főtéren rendezik meg a látványos programot, melyen felvonulnak majd a sportolók, és főattrakcióként műsort ad a Kecskemét Táncegyüttes. Ezen kívül szabadidős programokat is szervez majd a város a sportolóknak, és a vendégeknek.

Fontos előrelépés az idei versenyszervezésben az is, hogy sikerült a városban és a környéken működő vállalkozások között szponzorokat, reklámozókat találni.

A Benkó Zoltán Szabadidő Központban a versenynapokon színes vásári forgatag lesz. Ahol bemutatkozhatnak a kecskeméti és Kecskemét kistérségi termelők: áruikkal, egészséges élelmiszereikkel, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében. További kuriózum lesz még, hogy Boronkay Péter kecskeméti paratriatlonista világ- és Európa-bajnok a szüleivel készít és árul majd a nyugat-európaiak körében igen népszerű lángost ugyanitt a vk-ra érkezett vendégeknek.
 

A világkupa tervezett programja:
 

Április 27. - 30.: a delegációk érkezése

Április 29., 17 óra: Nyitó Ünnepség a főtéren

Április 30. - Május 4.: versenynapok

Május 5.: delegációk elutazásaFotó: keol.hu

 

Kövessen minket a Facebookon is!