Gazdaság 2015. március 29. 14:30

Fejlesztési, pályázati lehetőségekről tárgyaltak Félegyházán

Képgaléria
Fejlesztési, pályázati lehetőségekről tárgyaltak Félegyházán
Közös rendezvényt tartott március 26-án, csütörtökön, Kiskunfélegyházán a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Bács-Kiskun Megyei Szervezetének Kiskunfélegyházi csoportja és a Kiskunfélegyházi Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesület (KGME). A következő időszak fejlesztési forrásait, pályázati lehetőségeit is összegző tanácskozásnak az Integrál Zrt. tanácsterme adott otthont.

A helyi vállalkozások képviselői a VOSZ, a NAV és az önkormányzat illetékesei mellett két helyettes államtitkár előadásából tájékozódhattak a legfrissebb tudnivalókról. A rendezvényen jelen volt Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke, Csányi József, a Kiskunfélegyházi Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesület elnöke és dr. Horváth Sándor társelnök. Dr. Dávid Ferenc, a VOSZ titkára a szervezet jelenlegi helyzetéről és kihívásairól, Szabó Gábor, a NAV Bács-Kiskun Megyei Adóigazgatóság munkatársa az adóváltozásokról, Németh Péter, a polgármesteri és fejlesztési kabinet munkatársa az aktuális pályázati tudnivalókról, a városfejlesztés és területfejlesztés lehetőségeiről beszélt. A jelenlévő vállalkozóknak előadást tartott továbbá Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár, és dr. Mezei Dávid Csaba agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár.

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő a rendezvény szünetében arról beszélt a sajtó munkatársainak, hogy Kiskunfélegyháza mellett immár Izsákon és Kiskunmajsán is működik a KGME-hez hasonló egyesület.

- Félegyháza előnyben van, hiszen a Kiskunfélegyházi Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesület az első, modell értékű egyesület, amelynek kiemelt értéke, hogy nem csak a városra gondol, hanem a környező településekre és a várost övező tanyavilágra is - mondta az országgyűlési képviselő.

Lezsák Sándor hangsúlyozta, hogy a hamarosan pályázható másfél milliárd forintos keretösszegű tanyafejlesztési program komoly hatással lesz félegyházi piacra is.

- Szerencsére egyre több fiatal tudja elképzelni a jövőjét tanyasi gazdálkodóként. Olyanok, akik alkalmasak is erre lelkileg, fizikailag és gondolkodásukban, és akár családi indíttatásukban is. Hogy az elhatározásból életforma legyen, ahhoz viszont minták kellenek. Például itt, Félegyháza környékén, ahol rengeteg erre alkalmas tanya van. Ezeket próbáljuk vissza nem térítendő támogatással segíteni. Ezzel olyan egészséges élelmiszerek megjelenését tesszük lehetővé a piacon és a boltokban, amelyek bizonyítékul szolgálhatnak, hogy jól gazdálkodunk a természet adta és hagyomány megtartotta lehetőségeinkkel. Meg kell művelni minden talpalatnyi területet - hangsúlyozta az országgyűlési képviselő, hozzátéve: mindegy mit mutatnak a statisztikák, mert annak az embernek, aki munkanélküli, ez a probléma 100 százalékos.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a kormány célja az, hogy a 2020-ig elérhető 12 ezer milliárdos forrás felhasználásának főszereplője - mintegy 60 százalékban - a magyar kis- és középvállalkozói (kkv) szektor legyen.

Csepreghy Nándor hozzátette: annak érdekében, hogy minél több vállalkozás jusson forráshoz a következő években, a kormány jelentősen könnyít a pályázók adminisztrációs terhein, egyszerűsödik a közbeszerzési szabályrendszer, az intézményrendszer és az eljárásrend, ráadásul a pályáztatás teljes egészében elektronikus úton történik majd a jövőben.

Mint a helyettes államtitkár fogalmazott, a következő öt évre előirányzott 12 ezer milliárd forint a rendszerváltás utáni Magyarország legkomolyabb fejlesztési lehetősége lehet. Ennek az összegnek a fő küldetése, hogy megerősítsük hazánk versenyképességét Közép-Európában, és a siker jelentős részben azon fog múlni, hogy a hazai kis- és középvállalkozások képesek-e alkalmazkodni az egyre gyorsabban változó piaci körülményekhez. Ebben pedig Csepreghy Nándor szerint az innovációnak kulcsszerep jut.

T. T.
Fotó: Szász András


 

Kövessen minket a Facebookon is!