Helyi hírek 2014. március 3. 07:36

Arcok a piacról

Arcok a piacról
Németh Attila csanyteleki őstermelő 1998 óta foglalkozik csírákkal, amiből 16-17 félét hoz minden héten a félegyházi piacra a búzafű mellett.

– Korábban elsősorban Budapestre szállítottunk nagyobb árusoknak, de egy ideje inkább a kisebb piacokon vagyunk jelen a termékeinkkel. Így szeretnénk elérni, hogy minél több emberrel megismertessük a csírák jótékony hatását, és elérhető áron meg is tudják vásárolni – mondja a fiatal őstermelő.

– Mit érdemes tudni a csírákról?

– Sok vitamint, ásványi anyagot és enzimet tartalmaznak. Ezek az anyagok ugyanis felszaporodnak, amikor megindul a csírázás a magban, és teljes egészében be tudnak épülni a szervezetbe. Fogyasztásuk különösen ajánlott a téli-kora tavaszi hónapokban, amikor még kevés a friss zöldség, gyümölcs.

– Hogy fogadják a félegyháziak ezeket a termékeket?

– Sokan ismerik, hallottak róla, vagy tapasztalták is már a jótékony hatásait. Általában szívesen fogyasztják, mert mindenki megtalálja a kínálatból a saját problémájára legmegfelelőbb támogatást, és a kedvére való ízt. Amikor 1998-ban – Magyarországon az elsők között – elkezdtük termelni és árusítani a csírákat, nagyon nehéz volt bevezetni, megismertetni és elfogadtatni az emberekkel. Az idősebbek számára nem volt idegen az információ. Ők tudják, hogy minden növény gyógynövény, és maguk is csíráztattak korábban valamilyen magot – általában búzát – otthon. De a középkorúak és a fiatalok nem nagyon ismerték. Mostanra azonban sikerült nagyon sok információt eljuttatni az érdeklődőkhöz, és egyre többen keresik a tiszta, élő élelmiszereket Kiskunfélegyházán is.

T.T.

Kövessen minket a Facebookon is!