Helyi hírek 2015. március 31. 14:30

Tordán mutatkoztak be a Széljáró Balladások

Képgaléria
Tordán mutatkoztak be a Széljáró Balladások
Március 28-án rendezték meg a Tordai kulturális tavasz rendezvénysorozat keretében a Magyar közösség napját. Félegyházát Balla László alpolgármester és Bense Zoltán városatya képviselte a testvérvárosban. A kulturális műsorban nagy sikert aratott a Széljáró Balladás Együttes.

- A Magyar közösség napját ünnepelték a múlt hétvégén Tordán, Félegyháza testvérvárosában. A testvértelepülések közül Hódmezővásárhely, Kiskunfélegyháza Bihartoda és Torontáltorda is képviseltette magát - tudtuk meg Balla Lászlótól.

Az alpolgármester a programról elmondta: pénteken érkeztek meg Tordára Bense Zoltánnal. Szombaton a Torda Történelmi Múzeumába és a tordai római katolikus templomba tettek látogatást, ahol 1568-ban az erdélyi országgyűlésen a világon először hirdették ki a lelkiismereti és vallásszabadságot. Ezt követően Tudor Stefanie polgármester fogadta a delegációkat. A megbeszélésen a testvérvárosi kapcsolatok kiterjesztésének további lehetőségeiről egyeztettek.

A 47 ezer lelket számláló Torda - ahol a népesség mintegy 10 százaléka magyar - évek óta kiváló testvérvárosi kapcsolatot ápol Félegyházával. Többek között a tordai Jósika Miklós Elméleti Líceum és a Kiskunfélegyházi Összevont Általános Iskola , illetve a Kiskunfélegyházi Középiskola, Szakiskola, Speciális Szakiskola és Kollégium és a tordai mezőgazdasági iskola között alakult ki nagyon jó, rendszeres és élő kapcsolat, de a városok kulturális rendezvényeit is rendszeresen megtisztelik jelenlétükkel a testvértelepülés delegációi.

- A Magyar közösség napjának csúcspontja volt a Magyar Kultúra Napja alkalmából megrendezett gálaest, ahol a testvértelepülések a magyar nép közös kultúráján alapuló népzenei produkcióikat hozták magukkal. A gálaesten a testvérvárosokból érkező vendégek műsorszámai között Kiskunfélegyháza a Széljáró Balladás Együttes műsorával mutatkozott be, ami óriási sikert aratott - számolt be az alpolgármester.


T. T.


 

Kövessen minket a Facebookon is!