Helyi hírek 2015. április 2. 10:35

Herman Ottó életmű kiállítás a könyvtárban

Képgaléria
Herman Ottó életmű kiállítás a könyvtárban
A madarak atyja születésének 180. évfordulójához kapcsolódóan nyílt meg a városi könyvtárban a Herman Ottó életművét bemutató kiállítás. A természettudós sokoldalú munkásságát tematikusan összegző tárlatot a Kiskunsági Nemzeti Park bocsátotta a könyvtár rendelkezésére. A kiállítás megnyitóján a Madárbarát Klub vezetője, Meizl Ferenc és Kállainé Vereb Mária, a könyvtár igazgatója sajtóbeszélgetés keretében ismertette miként vált az intézmény madárbarát könyvtárrá, és miért tartják fontosnak a természettudós szellemi hagyatékának ápolását.

2011. április 14-én Kállainé Vereb Mária igazgatónő lehetőséget biztosított a gyermekbirodalomban, hogy az akkor létrejött Madárbarát Klub foglalkozásait ott szervezhessük. Magyarország első madárbarát könyvtára is ekkor indult el. Balla László alpolgármester segítségével pedig kialakítottuk madárbarát kertünket.

2014-ben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megalakulásának 40. évfordulóján Bács-Kiskun megye első információs tábláját avattuk fel. Ma pedig a madarak atyja születésének 180. évfordulóján ugyancsak a könyvtárban megnyitjuk a Herman Ottó életművét bemutató színvonalas kiállítást.

Herman Ottó személyisége és életműve példaértékű. Közös feladatunk, hogy az általa képviselt értékeket átörökítsük a jövő nemzedékének. Mai szemmel nehezen értelmezhető, hogyan lehetett valaki olyan sokoldalú tudós, polihisztor, zoológus, konzervátor, ornitológus, néprajztudós, ősrégész és nem utolsó sorban nyelvész. Pedig érdemes megtudni, hogy milyen körülmények eredményezték azt, hogy értékes, sikeres élete legyen Herman Ottónak.

Édesapja szerette és ismerte a természet csodálatos teremtményeit, a madarakat. Levelezett Európa leghíresebb természettudósával, Brehmmel, és a kor kiemelkedő magyar ornitológusával, Petényi Salamon Jánossal. Herman Ottó gyermekkora óta télen-nyáron járta az erdőket, mezőket – mondta el a kiállítás átadásakor Meizl Ferenc.

A tárlat április 30-áig látogatható a könyvtár nyitva tartási idejében.

A Herman Ottó-emlékmű avatására április 18-án 9 órakor kerül sor a Hattyúház mögötti madárbarát parkban.

s-r

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!