Kitekintő 2015. április 2. 12:30 Forrás: 168 óra online - gyorplusz.hu

Ma van az autizmus világnapja

Ma van az autizmus világnapja
Az ENSZ 2007-ben nyilvánította április 2-át az autizmus világnapjának, hogy felhívja a világ figyelmét a betegségre, amely tízmilliókat érint a Földön.

Az Autisták Országos Szövetsége, hasonlóan a többi nemzetközi szerveződéshez, ismét csatlakozik a Ragyogjon kéken! kampányhoz.

Ezen a napon több más épület mellett kéken világít majd a Parlament kupolája is. A szervezők arra kérik a csatlakozni vágyókat, hogy ezen a napon a ruhájukon viseljenek kék színt, a közösségi oldalukon fotóval, kék dizájnnal vagy linkkel irányítsák rá a társadalom figyelmét az autizmusra.

Minden tízezer gyermekből 72 az autizmus betegség valamelyik változatával jön világra egy tavalyi adat szerint. Magyarországon széleskörű felmérés nem készült, a nemzetközi adatokból számolva minden századik ember érintett az autizmus spektrum állapotban. A spektrum zavar azt jelenti, hogy az érintett emberek nagyon széles skálán helyezkednek el, a súlyosan sérült, beszédképtelen, önmagát ellátni nem képes személyektől a kifejezetten jó értelmű, de szociálisan megfelelni nem képes emberekig.

A tudomány pillanatnyi állása szerint az autizmus nem gyógyítható. Ezért is van nagy jelentősége a korai fejlesztésnek, hiszen az időben megkezdett tanítás jelentősen enyhítheti a későbbi tüneteket. Nagyon fontos, hogy a szülő képes legyen szembenézni a gyermeke állapotával.

Kövessen minket a Facebookon is!