Egészségügy 2015. április 2. 15:25 Forrás: portfolio.hu

Megkezdődhet a kórházak adósságkonszolidációja

Megkezdődhet a kórházak adósságkonszolidációja
Áprilistól új működési rendben dolgoznak a kórházak, az új rendről Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár szerda délután egyeztetett az állami kórházak főigazgatóival, gazdasági igazgatóival - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerdán az MTI-vel.


Az egészségügyi államtitkárság közleménye szerint a változásról - amelyről a Magyar Kórházszövetséggel is egyeztettek - miniszteri utasítás rendelkezik. A szerdai megbeszélésen egyeztettek továbbá arról, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ koordinációjában megkezdődik a kórházak konszolidációs folyamata.

A folyamat első lépéseként az ÁEEK megkezdi a tárgyalásokat a kórházi beszállítókkal és egyezteti a feléjük fennálló kórházi tartozásállományt. A kiegyensúlyozott gazdálkodás elősegítése és összehangolása érdekében megalakulnak a megyei és fővárosi egészségügyi gazdasági bizottságok, valamint az országos gyógyintézetek egészségügyi gazdasági bizottsága.

Emellett a minőségi betegellátás feltételeinek megteremtése és a várólisták csökkentése érdekében az egészségügyi szakellátórendszer megszervezéséért, a területi kapacitások összehangolásáért létrejönnek a megyei és fővárosi egészségügyi irányító bizottságok, valamint az országos gyógyintézetek egészségügyi irányító bizottsága.

A bizottságok munkájában részt vesznek az adott területen működő kórházak vezetői, az ÁEEK és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, valamint az adott területen működő orvos- és egészségtudományi képzést folytató egyetem képviselői, de meghívottként az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ képviselői is - olvasható az Emmi közleményében.


Fotó: Magyar HÍrlap


 

Kövessen minket a Facebookon is!