Helyi hírek 2015. április 12. 14:25

Súlyfürdővel és iszappal az egészségért

Képgaléria
Súlyfürdővel és iszappal az egészségért
Ahogy a puding próbája az evés, a fürdőgyógyászati kezeléseké a megtapasztalás. Kipróbálva a félegyházi Róna Kincse fürdőben elérhető terápiás módszereket első kézből számolunk be olvasóinknak azok hatásairól. Ám még mielőtt belemerülnénk a részletekbe, sietek leszögezni: egyetlen perc sem volt ellenemre.

Súlyfürdő

A kezelés a gyógyvizes medence e célra kialakított, elkerített, két és fél méter mély szegletében történik, amit az úszni nem tudók is biztonságosan meg tudnak közelíteni. Amikor a nyakamat óvatosan, nagy körültekintéssel az „akasztó készülékbe” helyezték, először meg kellett szabadulnom az ezzel kapcsolatos előítélettől. Viszont miután sikerült ellazulni, az élmény kifejezetten kellemes volt. Minél jobban átengedtem magam a meleg gyógyvíz, az üvegablakok mögötti látvány, és a fürdő terápiás nyugalmának, annál érezhetőbben oldódott a hátam egyes területein raktározott feszültség.

- A kezelés során nyaki, vagy hónalji felfüggesztéssel a nyaki és hátközépi, illetve a hátközépi, derékcsigolyák és a csípőízület távolodnak el egymástól. A testhőmérsékletű vízben - amely a Róna Kincse fürdőben gyógyvíz - ellazulnak az izmok, a függesztés hatására kialakuló trakcióval gyógyítható a gerincen kialakuló sérvkezdemény, mérsékelhető a hátfájás - magyarázza Kelemen József fürdővezető a kezelés hatásmechanizmusát.
 

Iszapkezelés

A fájdalomcsillapító hatású iszapkezeléshez a Róna Kincse fürdőben parafangót és hévízi iszapot használnak. A kettő közötti lényeges különbség, hogy míg a parafinolaj és az iszap keverékénél elsősorban a hőhatás érvényesül, a sáriszapnál ásványi mikro- és makroelemek kerülnek a bőrön át a keringésbe, erősítve az izomzatot, csontokat, ízületeket.

Miután a 42 fokos parafangót a test problémás pontjára helyezik, a beteget betakarják, és magára hagyják a csendes, elszeparált kezelőben. A hő hatásra az izomzat lazul, az izomfeszítésből adódó fájdalom csökken. Ahogy a test felszabadul az izmokban raktározott feszültségtől, úgy uralja el a nyugalom a testet és a lelket egyaránt. Nem véletlen, hogy az iszapkezelés ma már a kozmetikai és wellness szolgáltatások között is igen népszerű kezelési forma.
 

Az előző nyereményjátékra jelentkezők közül két főre szóló belépőt nyertek a Róna Kincse fürdőbe:

- Keserű Pál János, Kiskunfélegyháza, Móra tér 15., fsz.:1.

- Ottó Józsefné, Kiskunfélegyháza, Tömörkény István u. 6.

- Farkas Imréné, Kiskunfélegyháza, Kölcsey u. 1.


Gratulálunk a nyerteseknek, nyereményüket postázzuk.

Azok között, akik április 20-áig eljuttatják nevüket és címüket a Félegyházi Közlöny szerkesztőségébe (6100 Kiskunfélegyháza, Szent János tér 2.), újabb három darab, két főre szóló belépőjegyet sorsolunk ki. A borítékra írják rá: Róna Kincse!

Sorsolás: április 21-én, kedden!



 

Kövessen minket a Facebookon is!