Helyi hírek 2015. április 8. 07:30

Üzemel a zöldségfeldolgozó

Képgaléria
Üzemel a zöldségfeldolgozó
A tervezettnél későbben, de megkezdte üzemelését a Mezőgazdasági Szakiskola tangazdaságában megépült zöldségfeldolgozó üzem. A feldolgozó február közepén kapta meg a végleges működési engedélyt. Ezt követően kezdte meg a működést. Teljes kapacitása még kihasználatlan. Jelenleg két iskolai, és egy közétkeztetést ellátó konyhának szállítanak leveszöldségeket, burgonyát, zellert, sárgarépát, karalábét, hagymát és káposztát.

Az üzem alapanyag- ellátását a tavaly szeptemberben megalakult Félegyházi Hangya Szociális Szövetkezet látja el. Egyelőre a termelőktől és a piacokon beszerzett áruból, de amikor beindul a szövetkezet saját termelése, akkor az ő portékájuk is itt kerül feldolgozásra – mondta el Juhász Miklós projektmenedzser.

A jelenlegi konstrukció szerint az alapanyag beszerzését a Hangya Szövetkezet, a feldolgozást pedig az önkormányzati üzem végzi. Az értékesítés megszervezése szintén a szövetkezetre hárul.

Juhász Miklós arról is beszámolt, hogy az üzem 5oo-600 kilogramm zöldségféle feldolgozására képes naponta. A konyhák főleg egészben, pucoltan kérik a termékeket, amit vákuum csomagolásban szállítanak ki. A kiskereskedelemben értékesített termékeket azonban már darabolják, szeletelik. Az első időszak legfontosabb feladata az üzem működési rendszerének kialakítása és a piacok felkutatása. A legnagyobb kihívás a piackutatásban a nyári időszak lesz, amikor az iskolai konyhák leállnak – tette hozzá a projektmenedzser.

s-r



 

Kövessen minket a Facebookon is!