Helyi hírek 2015. április 8. 14:50 Forrás: baon.hu

A megyében kilenc intelligens kamera figyeli az autósokat

A megyében kilenc intelligens kamera figyeli az autósokat
A mobil szupertraffipaxokat már használják a rendőrök, a telepített kamerák a harmadik negyedévben érkeznek.


Kecskeméten bemutatták az új „szupertraffipaxokat”. A háromlábúakkal a rendőrök már néhány hete ellenőrzik az autósokat. A folyamatos sebességmérés, illetve a közlekedési szabályok betartásának ellenőrzése természetesen továbbra sem a bírságolást, hanem a baleset-megelőzést szolgálja.


Bács-Kiskun megyébe kilenc darab új készülék került: minden kapitányság kapott egyet, illetve az autópályára és a megyei főkapitányságra is jutott egy-egy új traffipax. A készülékekkel nem a régi sebességmérőket cserélték le.

Az európai uniós finanszírozásból vásárolt, egyenként 5,7 millió forint értékű új eszközök „többet látnak”, mint régebbi társaik. Azon túl, hogy a sebességet mérik, a forgalomszámlálásra, torlódás észlelésére és a rendszámfelismerésre is alkalmasak. A készülékek a jogsértésekről szóló információkat azonnal eljuttatják a központba - tudtuk meg az 5-ös út városból kivezető négysávos szakaszán tartott bemutatón dr. Vaslóczki Ferenc alezredestől, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedési osztályvezetőjétől.

Az új, intelligens traffipaxok funkciói a jövőben tovább bővülnek, a készülékkel a tilos jelzésen való áthaladást, a záróvonal átlépését is figyelni tudják majd a rendőrök. A rendszer arra is alkalmas, hogy ellenőrizzék a buszsáv jogosulatlan igénybe vételét vagy a biztonsági öv használatát. A mobil kamerák természetesen éjszaka is remekül működnek.

A fejlesztés keretében a rendőrség egy új, Európában is egyedülálló, preventív rendszer kiépítését tervezi. Ennek elsőként megvalósuló eleme a változtatható helyű, akár járőrautóból is működtethető, úgynevezett Komlpex Közlekedési Ellenőrző Pontok (KKEP), vagyis az új típusú kamerák alkalmazása. A harmadik negyedévtől országszerte 365 hasonló automata kamerát telepítenek a közúthálózat mellé.

A kamerákat a központi közlekedésbiztonsági automatizált feldolgozó és információs rendszer (KAFIR) köti majd össze a kiszolgáló alrendszerekkel, például a gépjármű-nyilvántartási vagy a körözési adatbázissal. A fix eszközök telepítésének helyét egyelőre nem lehet tudni, ezek kijelölése még folyamatban van. A telepített kamerák bevezetését megelőzően tájékoztatni fogják az állampolgárokat a fix traffipaxok helyéről.




 

Kövessen minket a Facebookon is!