Gazdaság 2015. április 13. 10:35 Forrás: Petőfi Népe

Ígéretes a tavasz a gyümölcsösökben

Ígéretes a tavasz a gyümölcsösökben
Bőséges termést ígérnek ezekben a napokban Duna–Tisza közén az almások. Pótolják a tavalyi lemaradást.

A Homokhátságon fordított ritmusban terem az alma a többi gyümölcsfajjal szemben. A múlt esztendőben a legtöbb fajta szerény hozammal jutalmazta a gazdákat, ezért amint az várható is, idén jóval több gyümölcsöt ígérnek a fák. Más ültetvényekben pedig épp a múlt évi bő termésből következtetve, lényegesen kevesebb termésre lehet számítani. A valóságban azonban nem ezt mutatják a rügyező, virágzó gyümölcsösök.

- Az alma valóban erősnek mutatkozik szinte mindenütt. Legutóbb egy városföldi gazdaságban láttam szép almáskertet. A csonthéjas gyümölcsösökben lényegében semmilyen kárt nem okoztak a kései fagyok sem, a mínusz 2-4 fokos hajnali hidegeket többnyire egészségben vészelték át a rügyek. Akad kivétel persze, például Lajosmizsén fagyzúgós laposba ültetett kajszin találtunk hidegtől elpusztult bibéket, de a kár ott sem jelentős. Mégis, a csonthéjasok a idén nem adnak annyi termést mint a múlt nyáron, különösen a kevésbé metszett fák megerőltették magukat. Ha tényleg így alakul az eredmény, az talán nem is lesz olyan nagy baj, hiszen tapasztaltuk, főleg a meggyel: az export embargók miatt egyáltalán a hazai feldolgozó ipar, fogyasztói piacok nem képesek felvenni az összes gyümölcsöt - mondta el a Petőfi Népének dr. Sipos Kálmán Zoltán kecskeméti kertészmérnök.

A homokhátsági gyümölcstermesztést jól ismerő szakember szerint helyenként a gazdálkodók is okolhatják magukat, amikor lemaradnak az értékesítéssel. Az iparban, a bel- és külhoni fogyasztói piacokon csakis a jó minőségű gyümölcs adható el.

- Márpedig azt nem lehet elmondani, hogy minden gazdaságban mindig kiváló gyümölcs terem. Nyilván való, az időjárási tényezők kivédhetetlenül ronthatják a minőséget, ám az ültetvények gondozásán is igen sok múlik. Nagykőrös alatt ismerek öntöző rendszerrel felszerelt meggyes gazdaságot mégis, tavaly elaprósodtak náluk a szemek, mert nem használták a kutakat. Azzal szemben az már most is látható, hogy ahol száraz időjárásban érés idején öntöznek, illetve szakszerűen gondozzák a fák koronáját, ott a növényállomány a virágzással azt a termést jelzi előre, ami tőle elvárható. Ahogy tapasztalom, Kecskemét környékén a szakszerűen kezelt meggyesek, cseresznyések barackosok kiegyensúlyozottan fejlődve tartanak a nyárba.



 

Kövessen minket a Facebookon is!