Gazdaság 2015. április 13. 11:45 Forrás: Petőfi Népe

Akácos nélkül maradtak a méhek

Akácos nélkül maradtak a méhek
Idén eldől: uniós tiltólistára veszi-e az EU a fehér akácot. A nemzeti parkok méhészeinek édesmindegy milyen döntés születik.

A hungarikumnak minősített fehér akác létét várhatóan nem tiltja meg az Európai Unió - nyilatkozta év elején a földművelésügyi szaktárca. Inkább az Európában nem őshonos, agresszíven terjedő állat- és növényfajok visszaszorítását szorgalmazzák Brüsszelben. A Kiskunsági Nemzeti Park területén gazdálkodó méhészeknek már nem számít milyen döntésre jutnak odaát az akácról. Például Fülöpháza környékén teljesen kiirtották ezt a növényt, hatalmas kárt okozva a méztermelőknek.

- Tavasszal kénytelenek leszünk kitelepíteni a méhcsaládokat valahová az országban oda, ahol még épségben hagyták az akácerdőket. Igaz, ez előtt is vándoroltattuk a kaptárakat a később virágzó északi tájak akácosaiba, de az ottani gyűjtés nem pótolja az itthon kieső akácnektárt. Ez egyfelől a méhészek vesztesége, de ugyanakkor a táj is megsérült, csupasz pusztaságok tarkítják az akácosok helyét. Mi, méhészek felelőtlen károkozásnak tekintjük az érhetetlen intézkedést - mondta el Molnár Imréné Fülöpházán.

A Felső-Kiskunság eme táján tetézi a méhészek gondját az is, hogy a vaddohányt és a kora nyáron virágaiból bódító illatot árasztó olaj fűzet is irtják. E két növény ugyancsak a gazdagította a méhlegelőket, szerepeltek az éves mézhozam kalkulációkban.

A méhészek természetesen tiltakoztak a szakhatóságnál a méhlegelők megsemmisítése miatt. Azt a választ kapták, hogy a tájban az őshonos növényállomány, elsősorban a tölgyesek fenntartása a cél. Molnár Imréné szerint e törekvés eredményét kétségesnek tartják a gazdák.

- Évtizedek óta látjuk: a tölgy pusztul a száradó tájban, bármennyit költenek is védelmükre, helyüket más növényfajok foglalják el a természet törvénye szerint. Tudomásul kéne venni és a változásokat figyelembe véve alakítani az itteni gazdálkodást.

Az idei tavaszon mindössze a méh állomány állapota vigasztalja a felső-kiskunsági méhészeket. Molnár Imréné elmondta: egyelőre úgy tűnik, a viszonylag enyhe telet jól élték túl a rovarok.

- Más években ilyen tájt már láttuk a családokat, idén azonban a szokatlanul hűvös tavaszon még alig mozognak. Ezért majd csak a felmelegedés beálltával mondhatunk róluk biztosat. 

Kövessen minket a Facebookon is!