Gazdaság 2015. április 15. 15:00 Forrás: keol.hu

Sikeres a pí-technológia Bács-Kiskunban

Képgaléria
Sikeres a pí-technológia Bács-Kiskunban
Egyre többen alkalmazzák Bács-Kiskun megyében a mezőgazdasági termelésükben a pí-technológiát. Az új technológia lényege, hogy egy berendezés segítségével a vizet, amit állatok itatására, a föld előkészítésére, vagy vetőmagok kezelésére használnak pí-vízzé alakítják át. A pí-víznek alacsonyabb a viszkozitása, magasabb a felszíni feszültsége és más a frekvenciája. Tulajdonságaiban megközelíti az organizmusok sejtvizét, molekula szerkezete stabil.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat tanulmányutat szervezett gazdálkodók, települési önkormányzatok és szakmai szervezetek számára, hogy a téma iránt érdeklődők bepillantást nyerhessenek a technológia szántóföldi termesztés és víziszárnyas tenyésztés során szerzett tapasztalataiba. A vendégeket Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke kísérte dr. Vakulya István kiskunfélegyházi és Hadfi Szilviusz bócsai gazdaságába.

Vakulya István elmondta, hogy immár 30 éve gazdálkodik, és 730 hektáros területén harmadik éve alkalmazza a technológiát. Nem csak a talajt, hanem a vetőmagot is kezeli pí-vízzel. Tapasztalata szerint gyors és homogén csírázás érhető el az eljárás eredményeként, és a homokos talajba a talajélet is visszatért. Legalább 10 százalékos hozambővülést tapasztalt, a termelés költségei pedig nem emelkedtek. Drasztikus változást pedig a 4. évtől remél. Véleménye szerint a következő lépésként a vertikum kiszélesítése a feladat, azaz ugyanezzel a technológiával állatokat tenyészteni és alapanyagot feldolgozni.

Szabó István a kertészetében - fólia alatt - még látványosabb eredményeket ért el. Nem csak a hozam, hanem a magtöbblet is sokszorosára nőtt, míg a tenyészidő lerövidült. Beszámolt arról is, hogy a talaj szerkezete látványosan javult nála is: a növények ellenállóbbak lettek a betegségekkel szemben. Véleménye szerint a pí-technológia és egyéb új módszerek alkalmazásával 8-10 évben belül helyreállítható lenne a kihasznált földek 60-as évekbeli állapota.

A tanulmányút második állomása Bócsára vezetett, Hadfi Szilviusz kacsatelepére. Hadfi 9 éve foglalkozik víziszárnyas tenyésztésével, és lassan 1 éve alkalmazza a pí-technológiát az állatok tartásában. Első ütemben a szárnyasok itatását oldotta meg pí-vízzel. Tapasztalatai alapján elmondta, hogy az állomány egészségesebb és homogénebb, az állatok pedig nagyobbak. Még jobb eredményeket vár attól, ha a takarmányozást is ugyanezzel a módszerrel előállított eledellel oldhatja meg. Fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy a piacot is fel kell készíteni az új, minőségi termék fogadására.

A megyei önkormányzat célja a tanulmányúttal az volt, hogy minél szélesebb kört ismertessen meg ezzel a környezetkímélő technológiával, és a termelés érintettjeit egy asztalhoz ültesse. Végső soron pedig az a cél, hogy a fogyasztóhoz egészségesebb élelmiszerek kerüljenek.


Fotó: keol.hu


 

Kövessen minket a Facebookon is!