Gazdaság 2015. április 17. 10:20 Forrás: Petőfi Népe

Leáldozott a fémtolvajoknak?

Leáldozott a fémtolvajoknak?
A közműszolgáltatók és a rendőrség szerint is csökken a fémlopások száma, köszönhetően a tavalyi törvényi szigorításoknak. A pénzügyőrök 2014-ben hat illegális fémtelepet számoltak fel a megyében.

2014. március 1-jétől több ponton változott a fémtörvény, a módosításokat a fémlopások visszaszorításával indokolták.

Innentől kezdve az úgynevezett érzékeny FAJ kódos anyagokat - például csatornafedél, vasúti alkatrész, ipari kábel, trafóház, tűzcsap, emléktábla, szobor, antenna, állványrendszer, zsilip - a fémkereskedőknek nem minősülő személyek csak akkor értékesíthetik, ha azt előzőleg a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, mint fémkereskedelmi hatósághoz bejelentették és azt a NAV visszaigazolta (meg kell jelölni a felvásárló fémkereskedőt is). A bejelentés alól csak a gyártóknál (például autógyárban, kábelgyártó cégnél) keletkezett gyártási hulladék anyagok kivételek.

Az előzetes bejelentés elmulasztása pénzbírság kiszabásával járhat, és a fémkereskedő is számíthat szankciókra - akár fémkereskedelmi engedélye visszavonására -, ha hatósági visszaigazolás nélkül vesz át olyan fémet, amelyre a szigorúbb szabályok vonatkoznak. Az olyan közszolgáltatást nyújtó gazdálkodó szervezetek, mint például a MÁV, az említett fémanyagok értékesítése során kötelesek megállapodást kötni a fémkereskedővel és az egyes értékesítések alkalmával külön igazolást is ki kell állítaniuk a fémkereskedő részére. Változást jelentett az is, hogy magánszemélyek most már legfeljebb 3 köbméter térfogatú, az adott ingatlanhoz kötődően keletkezett fémhulladékot tárolhatnak.

Kíváncsiak voltunk, az elmúlt egy évben a szigorítások milyen eredményeket hoztak. A megyei rendőr-főkapitányság sajtószolgálata kérdésünkre - konkrét adatok nélkül - azt közölte, a fémlopások száma csökkenő tendenciát mutat. Hozzátették, a bűnügyi állomány fokozottan ellenőrzi az értékesítési útvonalakat, valamint a színesfém átvevő helyeket, és a közterületen lévő kollégákkal együtt célirányos akciókat tartanak.

- A közszolgáltatók tájékoztatása szerint működési területükön a fémtörvény hatására csökkentek az általuk üzemeltetett közművekben a lopással okozott károk - nyilatkozta Némedi-Varga Éva, a NAV regionális vám-és pénzügyőri főigazgatóságának igazgatási főreferense, sajtóreferens.

Mint tőle megtudtuk, a megyei pénzügyőrök 2014-ben 275 ellenőrzést végeztek fémkereskedelmi tevékenységgel összefüggésben, és az esetek több mint felében (147 alkalommal) indult is eljárás. Az ellenőrzések során közel 206 tonna (egész pontosan 205 777 kilogramm) engedélyköteles anyagot foglaltak le (jogerős döntés után a lefoglalt fémet elkobozzák, és elektronikus árverés útján értékesítik). A megyében összesen közel 155 millió forint bírságot szabtak ki, a legmagasabb büntetés elérte a 60,5 millió forintot. A NAV pénzügyőrei tavaly hat illegális fémkereskedelmi telephelyet számoltak fel.

- Azokat a fémkereskedőket, akiknek bármilyen okból megszűnt az engedélye, a pénzügyőrök ismételten ellenőrzik, hogy tevékenységüket engedély nélkül immár illegálisan tovább folytatják-e. Ez igaz az azokra is, akiket korábban már engedély nélküli fémkereskedelmen ért a hatóság - folytatta a sajtóreferens.

Az ellenőrzések tapasztalatai szerint a fémkereskedők engedélyük esetleges elvesztését nem kockáztatják azzal, hogy a NAV előzetes hozzájárulása nélkül vesznek át FAJ-kódos anyagokat. Bács-Kiskunban 2014-ben 61 bejelentés érkezett “érzékeny” fémekkel kapcsolatban, egy esetben állapították meg a pénzügyőrök, hogy a leadni kívánt ipari eredetű kábel engedély nélkül végzett fémkereskedelmi tevékenységből származott, a fémhulladékot a NAV lefoglalta, majd elkobozta, a bejelentőt pedig bírsággal sújtotta.

Ha felmerül a gyanú, hogy az eladásra szánt érzékeny FAJ kódú anyag nem a bejelentésben szereplő ingatlanon termelődött, úgy helyszíni szemle keretében vizsgálják származását, ha pedig a gyanú beigazolódik, ugyancsak büntetés következik.
 

A rendőrség és a NAV is illetékes

Mit tehet egy magánszemély, ha tudni véli, hogy ellopott, nem FAJ-kódos fémtárgya - például egy fémhordó - valamelyik fémkereskedőnél „kötött ki”, oda vitték a fémtolvajok?

- A fémlopásokkal kapcsolatban a rendőrség rendelkezik hatáskörrel. Azonban mivel a tolvaj nem saját tulajdonú fémtárgyat adott le, így a NAV-nak is lehetősége van vele szemben eljárni a fémtörvény alapján - fogalmazott Némedi-Varga Éva.


Fotó: illusztráció



 

Kövessen minket a Facebookon is!