Kultúra 2015. április 30. 14:20

Fiatalok százai ismerkednek a város történetével

Képgaléria
Fiatalok százai ismerkednek a város történetével
Több mint 300 félegyházi diák, 102 csapattal jelentkezett a 11. helytörténeti vetélkedőre. A négyfordulós megmérettetés tudáspróbájára a Móra Ferenc Művelődési Központban került sor, ahol a csapatoknak arról kellett számot adni, hogy mit tudnak a kunokról, a redemptioról, illetve középületeinkhez kapcsolódó kérdésekre kellett választ adniuk.

A Kiskun Múzeum a könyvtárral és a levéltárral karöltve azért indította útjára a vetélkedő sorozatot, hogy a diákok minél többet tudjanak meg a város történetéről, megismerjék az építészeti emlékeket, középületeket, és elsajátítsák a helytörténeti könyvek, források használatát. A kezdeményezés népszerűnek bizonyult, amit jelez, hogy évente több száz fiatal vállalkozik a feladatok megoldására. Többen közülük visszatérő versenyzők, akik ötödik osztályosan versenyeztek először, idén pedig már valamelyik középiskolás csapatot erősítették – mondta el Mészáros Márta, a múzeum igazgatója.

A verseny minden évben egy-egy évfordulóhoz, vagy jeles alkalomhoz kötődik. Az idei vetélkedő két évfordulóhoz is kapcsolódik. Az egyik a redemptio 270. évfordulójához, ahhoz az eseményhez, amikor az ide települőknek Mária Terézia megadta az önmegváltás jogát, és szabad polgárokká válhattak. A másik évforduló, amire megemlékeztek a gyerekek, hogy 1855-ben jött létre egy városszépítő bizottság, amelynek tagjai tervbe vették, hogy megújítják, megszépítik Félegyházát, valamint elnevezik az utcákat. Ezért is kapta az idei vetélkedő az „Utcák, terek, emlékművek, léptek a múltban” címet.

A csapatoknak az első fordulóban jeles épületeket kellet végigjárni, és a helyismereti irodalmat felhasználva megismerni történetüket. Városnéző sétájukat fotókkal is dokumentálni kellett. Ezt követően a levéltárban a régi várostérképekkel ismerkedtek.

A tudáspróbát követően május 11-e és 13-a között kerül sor a városbejáró fordulóra. Ennek keretében a múzeummal, a művelődési központtal, a városi könyvtárral, azok történetével ismerkednek. A vetélkedő eredményhirdetésére a Városalapítók Napján kerül sor. A fődíj korosztályonként hat csapat részére egy Budapesti kirándulás lesz.

H. S.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!