Helyi hírek 2015. április 25. 18:45 Forrás: Petőfi Népe

Amerikai repülőt kaptak el a kecskeméti pilóták

Képgaléria
Amerikai repülőt kaptak el a kecskeméti pilóták
Két Gripen vadászgép pénteken elfogott és a földre kísért egy amerikai felségjelű repülőgépet Kecskeméten. Mindez persze csak gyakorlat volt, a C-12-essel érkező Colleen Bell amerikai nagykövetnek tartottak bemutatót a magyar pilóták.

Az amerikai nagykövet Hende Csaba honvédelmi miniszter és Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnokának meghívására tett látogatást a kecskeméti reptéren. Colleen Bell péntek délelőtt érkezett a légibázisra. A légtérben két Gripen vadászgép imitált elfogást hajtott végre és a földre kísérte a nagykövetet szállító repülőt. Colleen Bellt a leszállás után Hende Csaba fogadta. Nem sajtónyilvános megbeszélésük után a nagykövet az egyik hangárban beült egy Gripenbe, majd a miniszterrel sajtótájékoztatót tartottak.

- Mindazokban a szakmai kérdésekben, amelyekről szó esett, kimutatható a szoros és szétválaszthatatlan együttműködés a magyar és az amerikai légierő között - mondta Hende Csaba. Hangsúlyozta, mindez a Gripen-programra is kiterjed, "hiszen a fegyverzet és különböző kiképzési tevékenységek nem képzelhetők el az Egyesült Államok segítsége nélkül".

- Igaz ez a rendkívül szoros együttműködés az előttünk álló és folyamatban lévő, a határainkon kívüli feladatokra - mondta a miniszter, és utalt a magyar légierő szlovéniai és balti államok feletti védelmi feladataira. Mint ismert, a NATO-felajánlás részeként Magyarország - Olaszországgal közösen - tavaly október 4-étől folyamatosan részt vesz a szlovén légtér védelmében, és szeptembertől négy hónapon keresztül a magyar Gripenek fogják ellátni a légtérrendészeti feladatokat Észtorszában, Lettországban és Litvániában (a magyar repülőegység Litvániában, Zoknia repülőterén fog állomásozni, a szlovén légtér védelmét a kecskeméti bázisról történő fel- és leszállással hajtják végre a magyar Gripenek).

- Rendkívül fontos nap ez a számomra, hogy megtekinthettem már így repülés közben a magyar légierő képességeit az imitált elfogás keretében - mondta Colleen Bell, hozzátéve: Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok légiereje és egyéb egységei is szorosan együttműködnek, ezt folytatni kell a jövőben is.


Fotó: MTI - Ujvári Sándor


 

Kövessen minket a Facebookon is!