Kultúra 2015. április 27. 12:35

Harmincéves a KAFF

Harmincéves a KAFF
Júniusban ismét az animáció magyar fővárosa lesz Kecskemét. Két hónap múlva rendezik meg a Kecskeméti Animációs Filmfesztivált (KAFF), az előkészületek már javában tartanak.

Az egészestés film és a TV-speciál kategóriában már lezajlott előzsűrizés után elmondható: ismét az európai animációs hosszúfilmek legjava érkezik június 24-e és 28-a között a hírös városba. Tíz egészestés film és kilenc TV-speciál került be a fesztivál európai filmeket felvonultató programjába. A filmek már világszerte bizonyítottak a nemzetközi fesztiválokon, de többet közülük a magyar közönség a KAFF-on láthatja először. A külföldi filmek mellett 3 magyar alkotás is versenyzik majd az európai filmeknek járó díjakért.

A magyar animációs filmek előzsűrizése most zajlik Kecskeméten. Az idei előzsűrinek sem lesz könnyű dolga, hiszen több mint 28 órányi filmtermésből kell kiválasztani azokat, melyek nyár közepén vetítővászonra kerülnek Kecskeméten. A Bacsó Zoltán operatőrből, Rofusz Kinga grafikus, animációs rendezőből és Szalay Péter dokumentumfilm-rendezőből álló előzsűri 242 beküldött alkotásból állíthatja össze a színvonalas programot. Mikulás Ferenc, a KAFF fesztiváligazgatója, a Kecskeméti Rajfilmstúdió vezetője érdeklődésünkre elmondta: a 242 magyar animáció mellett 40 filmet neveztek külföldről, ez meghaladja a korábbi fesztiválokra érkezett pályaművek számát.

A Kecskeméti Animációs Filmfesztivált 30 éve rendezték meg először, az idei lesz a 12. KAFF, és a 9. Európai Játékfilm Fesztivál. A nemzetközi fesztivál zsűrijében angol, francia, japán, argentin szakemberek ülnek majd. – Argentin többek között azért is került be a zsűribe, mert az idei fesztiválon Latin-Amerika animációját mutatjuk be. Tizenhárom Latin-Amerikai ország 8 órányi animációját láthatja majd a közönség a versenyprogram mellett – mondta el Mikulás Ferenc.

A fesztiválközpont idén az Otthon Moziban lesz. A Malom Moziban két teremben vetítik majd az animációs filmeket. A fesztivál ideje alatt a főtéren lesznek zenekari fellépések, esténként pedig főként családi filmekkel várják a szervezők az érdeklődőket a szabadtéri vetítéseken. KAFF-hoz kapcsolódóan idén is lesznek kiállítások, ezeknek a művelődési központ és a Kerámiastúdió ad majd helyet. Az amatőr filmesek idén is kapnak bemutatkozási lehetőséget a KAFF-on: a Szabad Animációs Filmkészítők Találkozójának (SZAFT) filmjeit a Tudomány és Technika Házában tűzik majd műsorra.

A nemzetközi zsűri mellett a nemzetközi art mozi szövetség is zsűrit állít fel, de gyermek zsűri és diák zsűri is véleményezni fogja a KAFF-on vetített alkotásokat, és természetesen a közönség is szavazhat majd. A KAFF néhány filmjét a Kecskemét környéki településeken is levetítik majd, a TV-filmek pedig a városi televízió honlapján is elérhetőek lesznek.

Az idei KAFF-on két szakmai konferencia is lesz. Az egyik több külföldi előadó segítségével arra a kérdésre keresi a választ a 100 éves magyar animáció kapcsán, hogy a magyarok mit tettek hozzá a világ animációs kultúrájához. A másik téma a kistelepülések mozgóképkultúrájáról szól majd. Ennek kapcsán Mikulás Ferenc elmondta: a kisebb településeken megszűntek a mozik, pedig van igény a jó minőségű filmekre. Új hálózatot kell építeni, melyhez a könyvtárak ideális helyszínek lehetnek. A konferencián a megyei könyvtárvezetőkkel megvitatják majd a kérdést. Mikulás Ferenc megfogalmazása szerint azt szeretné elérni, ha létrejönne egy olyan könyvtár ahonnan a kistelepülések könyvtárai igényelhetnének jó minőségű filmeket.

Fiatal tehetségek plakátjait is várják

A 30. születésnapját ünneplő Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) Szervező Bizottsága pályázatot hirdet plakát tervezésére, 14-26 év közöttiek számára. A pályázat témája: 100 éves a magyar animáció. A pályaművek közül Ducki Krzysztof grafikusművész, a Magyar Plakát Társaság Elnöke, Orosz István grafikusművész és Kemény György grafikusművész választja ki a legjobb alkotásokat. A beküldési határidő június 1-je. A teljes pályázati kiírás a www.kaff.hu honlapon olvasható.



 

Kövessen minket a Facebookon is!