Program 2015. május 4. 08:25 Forrás: keol.hu

III. Helyi Termék Ünnep lesz Kecskemét Főterén

III. Helyi Termék Ünnep lesz Kecskemét Főterén
Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület május 9--én és 10-én rendezi meg a Háztájit az asztalra! - III. Helyi Termék Ünnepet Kecskemét főterén, ahol mindkét napon 9 órától este 20 óráig várják a vendégeket. A rendezvény fővédnöke Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere.

A közkívánatra, kétnaposra bővült rendezvény a kistérségi ízeket, hagyományokat mutatja be az érdeklődőknek interaktív módon. Közel húszféle kulturális előadással, a kecskeméti és térségi települési értéktárak értékeinek felsorakoztatásával. Lesz hagyományos ételek készítése, kóstolók, helyi tanyai termékek és kézműves vására továbbá foglalkozások: élő népzene, népi és show tánc produkciók, táncház, gyermekdobolás valamint íjászbemutató, lovas kocsikázás.

A rendezvény házigazdája szombaton Szőke András míg vasárnap, Varga Mihály bugaci kecskedudás mesemondó lesz. Idén a hungarikumnak minősülő magyarnótával bővül a kulturális kínálat. A nemrégiben a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Fejős Jenő nótaénekes szerepel a szombati 9 órás megnyitón „A világnak Kiskunság a közepe" című műsorával.

A gyermekek számára Madzag Bábszínházzal, népi és kreatív játékokkal, tanyai állatsimogatóval, Csörömpölők koncerttel és táncházzal, és megannyi gyermekprogrammal készülnek a szervezők a Szórakaténusz Játékmúzeum és a Kecskeméti Ifjúsági Otthon közreműködésével.

A családias hangulatról a gyermek néptánc programok, citeramuzsika, a Kurázsi Táncműhely és a lakiteleki Kösöntyű Néptánccsoport gondoskodnak. A rendezvényen részt vesznek a Hagyományőrző Civil Kerekasztal tagjai. Székelyné Kőrösi Ilona főmuzeológus megismerteti a mai városlakókkal a régi Kecskemét helyi termékkínálatát és a vendégségek, lakodalmak gasztronómiai hagyományait, a Kecskeméti Íjász Egyesület pedig honfoglaláskori íjászbemutót tart a Romkertben.

Egy korhű jurtában itt mutatkozik be először a Kunszállás, Jakabszállás és Fülöpjakab települések által elindított új faluturisztikai innováció, a Falvak Éjszakája program.

Az étel-ital ellátásról a kistérség termelői gondoskodnak igen színes választékú, minőségi termékeikkel. Kemencés finomságaikkal, egészséges édességeikkel, üdítőikkel és megannyi természetes alapanyagú ételeikkel.

Kézművesek, népművészek bemutatókkal színesítik a Helyi Termék Ünnepet, valamint gondoskodnak arról, hogy a szép emlékekből valamennyit hazavihessenek az érdeklődők. A helyszínen személyesen is megismerhetőek a térség élelmiszertermelői és kézművesei, népművészetünk őrzői és művelői.

A programokon való részvétel díjmentes.



 

Kövessen minket a Facebookon is!