Helyi hírek 2015. május 6. 07:30

Figyelem és oltalom születéstől kamaszkorig

Képgaléria
Figyelem és oltalom születéstől kamaszkorig
10 területi és 6 iskolavédőnő dolgozik Félegyházán a várandósok, az édesanyák, a kisebb és nagyobb gyermekek testi és lelki egészsége felett őrködve. A Kiskunfélegyházi Védőnői Szolgálat 2013. január 1-jétől az önkormányzat külön intézménye – tudtuk meg Tarjányi Gabriella intézményvezetőtől.

– Területi védőnőink 0-6 éves kortól látják el a kisgyermekeket, illetve már a várandósokat is gondozzák.  Az éves születésszám 260 körül szokott lenni, a legtöbben Szentesen, vagy Kecskeméten szülnek, de néhányan Szegedet, vagy Budapestet választják. A kórház a szülésről értesíti a védőnőt, aki a hazamenetelt követő 48 órán belül – szombat, vasárnap vagy munkaszüneti nap esetében az azt követő első munkanap – meglátogatja a mamát és a babát. Ezt követően státuszvizsgálatok, életkorhoz kötött kötelező szűrővizsgálatok, családlátogatások segítik a gyermek szomatikus, mentális fejlődésének a követését és az esetleges elváltozások észrevételét, kezelését. A fejlődésben elmaradt kisgyermekek kiszűrésében és a felzárkóztatás korai megkezdésében óriási szerepe van a védőnők prevenciós munkájának – foglalja össze az intézményvezető. Tőle tudtuk meg azt is, hogy a várandós tanácsadó a Kommendáns hivatalban kapott helyett, egyéb ügyekben viszont a Hunyadi utca 6. szám alatt kereshetik fel a szolgálatot.

A kisgyermekeket közösségbe kerülésük után is figyelemmel kísérik a védőnők. Bölcsődés és óvodás korban rendszeresek a státuszvizsgálatok, és otthonukban is meglátogatják a családot. Hat éves kor után az iskolavédőnő veszi át a feladatot. Tarjányi Gabriellától tudjuk, hogy mostanra szinte mindegyik félegyházi iskolában van orvosi szoba, így a gyermekeket az iskolában tudják szűrni, és védőnői fogadóórákat is tartanak. Itt többek között mozgás-, érzékszervi szűrővizsgálatok, vérnyomás ellenőrzése és más prevenciós tevékenység, többek között a védőoltások beadása történik, szükség esetén pedig szakrendelésre irányítják a gyereket. Az intézményvezető beszámolt arról is, hogy valamennyi iskolában tartanak az adott életkornak megfelelő egészségnevelési órákat igény szerint például a káros szenvedélyek, vagy a szexuális felvilágosítás témakörben, ezen kívül elsősegély és katasztrófavédelmi versenyekre készítenek fel csoportokat.

A középiskolás korosztály számára online anonym tanácsadás működik a felegyhazivedonok.hu/tinisarok weboldalon, pszichológus közreműködésével.

T. T.
 

Kövessen minket a Facebookon is!