Gazdaság 2015. május 5. 09:45 Forrás: hvg.hu

Meglepően sok kisboltban trükköznek átverős mérlegekkel

Meglepően sok kisboltban trükköznek átverős mérlegekkel
Négyből egy kisboltban, ötből egy áruházláncnál szabálytalanságokat talált a mérlegek használatát ellenőrző Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Nem kis pénzről van szó: egy vásárlásnál átlagosan 207 forinttal kellett többet fizetni a szabálytalan mérés miatt. Súlypótlás, billegés, érme a súly alján - nem ismer határokat a magyar kreativitás.


Nem hitelesített mérlegek, termékhez hozzászámolt csomagolás, kartonpapír a mérleg alatt - csak néhány szabálytalanság azok közül, amellyel a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársai találkoztak, mikor az üzletekben a többletszámolást vizsgálták.

A hatóság közleménye szerint az adatok szerint minden ötödik próbavásárlásnál többet mutatott a mérleg. Azaz például több felvágottat fizettettek ki, mint amennyit az ellenőrök vásároltak. A vizsgálat tapasztalatai szerint leggyakrabban az élelmiszer-áruházláncokban és a kisebb élelmiszerüzleteknél fordult elő, hogy többet mutatott a mérleg.

Az élelmiszer-áruházláncoknál minden ötödik próbavásárlásnál, míg a kisebb élelmiszerüzleteknél minden negyedik próbavásárlásnál állapítottak meg többletszámolást az ellenőrök. A tapasztalatok szerint egy vásárlásnál átlagosan 207 forinttal kellett többet fizetni a szabálytalan mérés miatt.
 

Csomagolóanyag, pluszsúly, érme a súly alján

A többletszámolás oka a legtöbb esetben az volt, hogy a mérést végző alkalmazottak a termék tömegébe a csomagolóanyagot is belemérték. Ez pedig szabálytalan, az a kereskedő, aki így jár el, megtéveszti a vásárlókat.

Szintén jogsértő, amikor a valódi mennyiségnél azért mutat többet a mérleg, mert pontatlanul van beállítva. Volt, hogy kisebb súlypótló eszközzel trükköztek az üzletben, vagy a méréshez manipulált súlyt használtak.

Előfordult továbbá, hogy a mérlegeléshez használt súly aljára tettek egy érmét, ami miatt már nem a valós mennyiséget mutatta a műszer. De arra is volt példa, hogy kitámasztották a mérleget, hogy másként billenjen, az így mért mennyiség szintén nem valós.
 

Sok a nem hitelesített mérleg

Az úgynevezett tömegre értékesített termékek próbavásárlásánál kollégáink minden esetben vizsgálták a kiszolgáláshoz használt mérlegek hitelességét is. Több száz üzletben fordult elő, hogy a mérleg hitelessége az ellenőrzés idején már lejárt. A legtöbb ilyen szabálytalanság kisebb élelmiszerüzletekben, vásárcsarnokokban, piacokon, hús-hentesáru üzletekben fordult elő.

A szabálytalanság oka ugyanakkor sok esetben az, hogy nem tudták a vállalkozók, hogy a mérlegeket 2 évente hitelesíttetni kell. Volt olyan mérleg, amelynek a hitelesítése az ellenőrzés idején 5 éve lejárt.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság azt javasolja a vásárlóknak, hogy ha hasonlókat tapasztalnak, rögtön szóljanak az eladónak. Kérjék meg arra, hogy a mérleget nullázza le, miután a csomagolóanyagot rátette, vagy szólítsák fel a kereskedőt, hogy - a jogszabályi előírásoknak megfelelően - a mérést a vásárlók számára is jól látható helyen végezze el. 

Kövessen minket a Facebookon is!