Helyi hírek 2015. május 6. 09:00

Példaértékű önkormányzati támogatás a kórháznak

Képgaléria
Példaértékű önkormányzati támogatás a kórháznak
Május 1-jétől havi 967.400 forint támogatást nyújt az önkormányzat a félegyházi kórháznak. Erről április 30-i ülésén határozott a félegyházi képviselő-testület. Az intézmény a gyermek, a szemészeti és a kardiológiai szakrendelések, valamint a sürgősségi fogadóhely fenntarthatósága, illetve szakmai színvonalának emelése érdekében használja fel az összeget.

Ez a gyermek szakrendelés és a sürgőségi fogadóhely esetében a jelenlegi ellátások fenntartását, a szemészeti és a kardiológiai szakrendeléseknél egy-egy szakorvos heti 10 órában történő alkalmazását, ennek következtében pedig a várólista komoly csökkentését jelenti. A félegyháziak így számos ellátás esetében gyorsabban juthatnak segítséghez, mint az ország más településein.

Dr. Körtvélyessy András intézményvezetőtől megtudtuk, hogy az önkormányzati támogatásnak köszönhetően a tervezettől eltérően mégsem kell rövidíteni a rendelési időt a gyermek szakrendelésen, az továbbra is minden nap 8-tól 12 óráig fogadja a kis betegeket. A szemészeti szakrendelésen sikerül megtartani mindhárom szakorvost, így a jelenleg négy hónapos előjegyzési idő (amely az egyik orvos távozásával jelentősen megnőtt volna) most csökkenthetővé vált. A sürgősségi fogadóhely gazdasági egyensúlyba kerül, ami azért is kiemelten fontos, mert ez az ellátás további fejlesztések alapját képezi. A kardiológiai szakrendelés jelenlegi hat hónapos előjegyzési ideje négy és fél-öt hónapra csökkenthető azzal, ha az érintett önkormányzatok hozzájárulásából lehetőség nyílik a szakorvosok számának bővítésére. (Természetesen a kardiológiai sürgősségi eseteket soron kívül látják el.

Dr. Körtvélyessy András a testületi ülésen elmondta: a megállapodás tervezet hátterében egy több hónapja tartó tárgyalási, egyeztetési folyamat áll Csányi József polgármester és munkatársai, a kórház és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ vezetése között. Ennek során arra kerestek választ, hogy miként tudná az önkormányzat a lehető leghatékonyabban segíteni a helyben elérhető egészségügyi ellátások színvonalának emelését. Így körvonalazódott az a támogatási igény, amelyről most a képviselő-testület mondta ki a végső szót.

Körtvélyessy doktor rámutatott: a félegyházi kórház egyik legaktuálisabb problémája az orvosok itt tartása. Szakrendelések sorsa múlik azon, hogy van-e elég szakorvos, aki vállalja az átjárást Kecskemétről, vagy éppen Szegedről. Ehhez pedig többek között arra van szükség, hogy az intézmény fizetni tudja az ezzel járó költségeket. Az önkormányzat szerepvállalása azért kerülhetett egyáltalán szóba - mondta az intézményvezető - mert a közös érdekek mentén elindult a kommunikáció a várossal, és ma már gyakorlatilag folyamatos az egyeztetés.

Az igazgatói tájékoztatóból az is kiderült, hogy május 4-én, hétfőn megkezdte működését a félegyházi kórház második emeletén a 32 ágyas mozgásszervi rehabilitációs osztály, és hamarosan indul az az 1,2 milliárd forintos beruházás is, amellyel együtt európai színvonalú körülmények között dolgozhatnak a félegyházi orvosok és szakdolgozók.

A fejlesztés során megújul két műtő, megteremtve ezzel az egynapos sebészet beindításának alapjait, lesz 20 sebészeti postoperatív ágy, és 12 ágyas nappali kórház. Egy L alakú hozzáépítéssel szinte valamennyi szakrendelő az uniós normáknak megfelelő körülmények közé kerül, megépülnek a sürgősségi betegellátás vizsgálói és fektetői, továbbá egy átriumos rendszerű váró, ahol a betegfogadó pult kap majd helyet. Megújul az endoszkópia, külön részt kap a pszichoterápia, a tüdőgondozó, kiépül a digitális röntgen...

A sikeres TIOP-pályázat támogatási szerződésére egyébként még két évvel ezelőtt került rá a szerződők kézjegye, de az adminisztrációs ügyek elhúzódása miatt csak nem akart elindulni a nagyszabású fejlesztés. Mint azt Csányi József polgármester lapunknak elmondta, a beruházásról Lezsák Sándor országgyűlési képviselővel közösen több alkalommal közbenjártak a minisztériumban. Óriási eredménynek tekintik, hogy a félegyházi egészségügyi ellátás körülményeiben új fejezetet nyitó beruházás végre elindulhat, hiszen a további késlekedés - tekintettel arra, hogy az előző fejlesztési ciklusból származó uniós forrásról van szó - akár a projekt elmaradását is jelenthetné.

A polgármester és az intézményvezető is kiemelte, hogy a város és a kórház között zajló párbeszéd kezdeti sikerein fellelkesülve további közös célokat fogalmaznak meg, a félegyházi egészségügyi ellátás színvonalának folyamatos fejlesztése érdekében.

- Ahogy én látom, jelen helyzetben, szakmai szempontból a sürgősségi ellátás fejlesztése, és néhány intenzív ágy visszaállítása szolgálná elsősorban a félegyháziak érdekeit, továbblépni ezek teljesülése után volna érdemes – utalt a szülészet visszaállításának igényére Körtvélyessy András, majd hozzátette: e téren is mutatkozni látszik az irány, amerre érdemes lehet elindulni.

- Sok éves fát vágtak ki, amikor a kórház elvesztette az aktív betegágyait. Újat ültetni és látni, míg lombkoronába borul, hosszú folyamat. A mostani döntés azt mutatja, hogy a félegyháziak egészségügyi ellátásának jobbítását szolgáló szándék adott az önkormányzat részéről. Elmondhatjuk, hogy a kórház történetének egyik legnagyobb fejlesztését indítottuk el az idén. Bízom benne, hogy sok közös sikert ünnepelhetünk még - fogalmazott Csányi József.

T. T.

 

Kövessen minket a Facebookon is!