Helyi hírek 2015. május 7. 13:20

Búcsúznának a fóliától

Búcsúznának a fóliától
Az egész országot megrázó kaposvári rablógyilkosság után újra fellángolt a vita arról, hogy miért kell átláthatatlan fóliával lefóliázni a trafikokat. Kecskeméten is van olyan trafik, melynek ajtajáról az eset után lekerült egy réteg fólia, más, tartva a támadásoktól, valóságos bunkerré alakította az üzletét.


Mint ismert: április 22-én, fényes nappal halálra késelte egy nemzeti dohánybolt 21 éves alkalmazottját egy rabló. A tettes, akit másnap elfogtak a rendőrök 22 ezer forintért ölte meg a trafikos lányt. Az eset után sok trafikos nem hajlandó becsukni az üzletek ajtaját még akkor sem, ha ezzel komoly büntetéseket kockáztatnak. A kegyetlen gyilkosság után - ismét - vita indult arról, hogy könnyű célponttá teszi-e a trafikok dolgozóit, hogy az utcáról nem lehet belátni az üzletekbe.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt közölte: ha kiderül, hogy a kaposvári bűncselekmény és a trafikok lefóliázása között összefüggés van, akkor készek módosítani a törvényen. Viszont a kaposvári eset arra is rávilágított, hogy nem kötelező fóliázni, hiszen a 2013. július 1-jén életbe lépett törvény „csak” azt írja elő, hogy az utcáról ne legyen látható dohánytermék a polcokon. A trafikosok persze nem saját ötlettől vezérelve csináltak sötét lyukakat az üzleteikből: a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. a törvény hatályba lépése előtt arculati kézikönyvet adott ki, melyben a fóliás megoldás szerepel.

Ennek dacára Kecskeméten van olyan trafik, melynek a kirakatát nem fólia, hanem szalagfüggöny takarja. A helyiségbe ezáltal több fény jut be, ám az üzletbe ugyanúgy nem lehet belátni, a bűnelkövetőket tehát ez sem tartja távol. Mi sem bizonyítja ezt jobban annál, mint hogy a város szívében, a bevásárlóközpont mellett lévő trafik volt az első, amit megpróbáltak kirabolni Bács-Kiskun megyében, néhány héttel a törvény hatálybalépése után. Egy verőfényes vasárnap délutánon egy férfi rontott be az üzletbe, késsel a kezében követelte a bevételt. Felugrott a pultra, az eladólány felé bökött a méretes késsel, és már nyúlt volna a kasszába, amikor az eladónak sikerült megnyomnia az egyik pánikgombot. Ettől a rabló megrémült és végül üres kézzel elmenekült. A rendőrök hamar elfogták.

Lukács Tünde, a trafik tulajdonosa azt mondja: ő előtte 15 évig butikot üzemeltetett ugyanabban a helyiségben, ahol most a dohányboltja van, soha senki nem próbálta meg kirabolni, de még csak meglopni sem. Ő az előírások miatt a kezdetektől tartott attól, hogy üzlete, hasonlóan a többi trafikhoz, a bűnözők célpontjává válhat, így igyekezett úgy kialakítani a boltot, hogy az a lehető legbiztonságosabb legyen az eladók számára, hiszen az üzlet éjszakánként is nyitva van. Az eladóteret több kamera figyeli, pánikgombok vannak a helyiségben, sőt egy „pánikszobát” is kialakított az alkalmazottai számára, ahová baj esetén bemenekülhetnek. A rablási kísérlet óta törhetetlen plexifal is került a pultra. Mint mondja: a legfontosabbnak a dolgozói védelmét tartja, különösen a kaposvári eset után. A szörnyű bűncselekményre fekete gyászszalag is emlékeztet a bejárati ajtón, ami egyébként olykor nyitva van. Ebben a trafikban ugyanis sikerült úgy elrendezni az árut, hogy a cigaretta kívülről ne látszódjék, a járókelők - köztük a 18 éven alattiak, akiknek a védelmében elméletileg a törvény született - csupán a szeszes italokra látnak rá. Ezt nem tiltja a törvény.

Lukács Tünde azt mondja: ha változtatnának az előírásokon, örömmel szednék le a sötétítést a kirakatról, akár azon az áron is, hogy a polcok elé függönyöket, vagy rolókat kellene szereltetniük.

- Most gyakorlatilag akármi történhetne itt velünk. Az eladóimnak is azt tanítom, hogy baj esetén ne foglalkozzanak a pénzzel, az áruval, mentsék az életüket, az a fontos - részletezi a tulajdonos, aki szerint ráadásul embertelen körülményeket teremt a jogszabály a trafikban dolgozóknak, akik munkaidejüket egy sötét, zárt térben kénytelenek tölteni.

A véleményét természetesen más trafikos is osztja. Egy szintén belvárosi dohánybolt eladója például azt mondta: a kaposvári eset óta ő és kollégái félnek, olyannyira, hogy az ajtóról le is szedtek egy réteg fóliát, aminek felhelyezésére néhány héttel az eset előtt kötelezték őket. A gond az volt, hogy az ajtón sötétedés után, ha égett bent a villany, be lehetett látni az üzletbe.

A Petőfi Népe által megkérdezett trafikosok egyébként egytől egyig álszentnek tartják a kiskorúak védelmére való hivatkozást. Egyöntetű véleményük szerint prevencióval lehetne elejét venni a dohányzásnak. Meglátásukat az is alátámasztja, hogy - mint mesélik - rendszeresen tér be hozzájuk olyan felnőtt, aki 18 éven aluliaknak vesz cigarettát. Bár sokszor hallják, látják, amint egy gyerek cigivásárlásra kér egy felnőttet, nem tehetik meg, hogy nem szolgálják ki a boltba betérő nagykorú vásárlót, mert akkor valószínűleg tényleg lehúzhatnák a rolót.
 

Célponttá váltak a nemzeti dohányboltok

A törvény 2013. július 1-jei hatálybalépése óta 2015. április 24-ig az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint 142 nemzeti dohányboltok raboltak ki. Bács-Kiskun megyében raboltak ki dohányboltot Baján és Kiskunfélegyházán is.



 

Kövessen minket a Facebookon is!