Kék hírek 2015. május 13. 10:20 Forrás: Zsaru Magazin - M. Kovács Róbert

Óvják a védteleneket

Képgaléria
Óvják a védteleneket
Közlekedésbiztonsági szempontból kedvezően zárult az április. Mintegy feleannyi halálos áldozatot követeltek a balesetek, mint 2014 azonos időszakában. A közutakon meghalt biciklisek számának két éve tartó növekedése is megtorpant.

Lassan megszokhatjuk, hogy az enyhe telek miatt több tragédiát jegyeznek fel az év eleji baleseti statisztikák. Az április viszont véget vetett a rossz évkezdetnek. A negyedik hónapban 1221 személyi sérüléses baleset történt hazánkban, 43-mal kevesebb, mint tavaly áprilisban, és kevéssel több mint feleannyian vesztették életüket az utakon: 44 helyett 25.

- A március 26-ától a VÉDA rendszer részeként működő szupertraffipaxok máris éreztetik hatásukat - szögezte le Kiss Csaba alezredes, az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottságának főtitkára.

- Bár idén április végéig több gépkocsivezető vesztette életét közútjainkon, mint 2014 áprilisáig, ám a legtöbb baleset már nem gyorshajtás, hanem az elsőbbségi szabályok be nem tartása miatt történt.

Az elmúlt években a halálos balesetek között nőtt a kerékpáros és gyalogos áldozatok aránya, most ennek a tragikus sorozatnak is vége szakadt.

- 2015 az OBB-nél a gyalogosok és a kerékpárosok éve, ezért biztató eredmény, hogy míg tavaly április végéig 27 kerékpáros vesztette életét, idén 17. Persze, ez is 17-tel több, mint amennyit szeretnénk, éppen ezért Papp Károly altábornagy, országos rendőrfőkapitány utasítására idén 18 pontos akciótervet hajtunk végre a kerékpárosok és a gyalogosok közlekedésbiztonságának erősítésére - mondta az OBB főtitkára.

Meglepő a statisztikában, hogy egyéb kategóriába sorolt járművek vezetői felelősek a balesetek két százalékáért.

- Úgy tűnik, a lovas kocsik hajtói, illetve a traktorosok, mezőgazdasági vontatók vezetői figyelmetlenebbek lettek. Ezért szakembereink olyan figyelemfelkeltő akciókon dolgoznak, amelyek őket célozzák meg - magyarázta az alezredes.

A tavasszal kirajzó motorosokról sem feledkezik meg az OBB. A baleset-megelőzési szakemberek május 23-án nyílt napot tartanak a Hungaroringen Motofest 2015 elnevezéssel, amelyre minél több motorost várnak. A gyakorlatlanabbak versenypályás körülmények között rutint szerezhetnek, hogy aztán a közúti forgalomban el tudják kerülni a veszélyhelyzeteket.

- Rendkívül fontos a gépjárművek lámpáinak, fék- és kormányberendezésének karbantartása, a megfelelő profilmélységű gumiabroncsok használata. Bár a műszaki hiba miatt bekövetkezett balesetek aránya nem éri el az egy százalékot, az adat csalóka - mutatott rá az alezredes.

- Hiszen lehet, hogy egy tragikus baleset okaként például sebességtúllépés kerül a jegyzőkönyvekbe, egy későbbi vizsgálat azonban igazolhatja, hogy megfelelő fékberendezéssel vagy mélyebb profilú gumiabroncsokkal elkerülhető lett volna a halálos baleset.
 

Fotó: Bartalus Laura


 

Kövessen minket a Facebookon is!