Gazdaság 2015. május 13. 13:20 Forrás: keol.hu

IQ Ipari Innovációs Központ épül Kecskeméten

Képgaléria
IQ Ipari Innovációs Központ épül Kecskeméten
A közreműködő szervezetek képviselői közösen helyezték el kedden Kecskeméten Magyarország új ipari innovációs központjának alapkövét. Az IQ Ipari Innovációs Központ egy olyan nyílt, szellemi és technológiai műhely, amelyet a régió innovációs tevékenységének elősegítése érdekében uniós forrás segítségével hoznak létre. A beruházás várhatóan még idén megvalósul, és már első évben 26 új munkahelyet teremt.

A Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpont után az IQ Kecskemét Ipari Innovációs Központ alapkövének elhelyezésével Kecskemét úgynevezett „rozsdaövezetének" rehabilitációja és ezzel a Nyugati Városkapu fejlesztési projekt újabb mérföldkövéhez érkezett. Az Ipari Innovációs Központ alapkövét Csepreghy Nándor, a magyar kormány fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere, Lénárt Szabolcs, a kedvezményezett IQ Kecskemét Kft. ügyvezetője, valamint Szalados László, a kivitelező KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgatója közösen helyezték el kedden délelőtt.

Az alapkőletételen Szemereyné Pataki Klaudia polgármester elmondta, Kecskemét úgynevezett „rozsdaövezetének" rehabilitációja, ezzel pedig a Nyugati Városkapu fejlesztési projekt újabb mérföldkövéhez érkezett.

„A KÉSZ csoport egy nagyon szép projektötlettel indult el, amikor a szálloda építkezés után a termelés mellé a kutatás-fejlesztést is behozta a területére - mondta a polgármester asszony.

- Ez a projekt a „rozsdaövezet" kellős közepén található, ahol elindultak a sportfejlesztéseink, és ahol biztosított a kecskeméti főiskola további fejlődése is. A projekt kiegészíti a terület teljes szolgáltatási struktúráját és kínálatát, így nagyon jól illeszkedik a városfejlesztési elképzeléseinkbe."

A rendezvényen Csepreghy Nándor, a magyar kormány fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára kiemelte: „a kormány elismeri Kecskemét város munkáját a fejlesztésekben, nemcsak azért, mert ez a projekt a következő évek emblematikus beruházása, hanem mert a jövőbeni fejlődést és a gazdasági növekedést az ehhez hasonló beruházásokkal tudjuk elérni. A kitörési pont az innováció. Ez a beruházás és a hasonló projektek a jelei annak a jövőbeli együttműködésnek, amelyet a kormány kezdett el annak érdekében, hogy az innováció segítségével minél több magyar és Magyarországról származó termékkel találkozzunk a világban."

Az IQ Kecskemét Ipari Innovációs Központ egy olyan szellemi- és innovációs műhely (techshop és technológiai tér), amely illeszkedve a kecskeméti kiemelt járműipari térség kutatás-fejlesztési elképzeléseihez, valamint az építészet mint kreatív iparágban rejlő lehetőségekhez, a felsőfokú gyakorlati képzést támogatni képes, ipari és hálózati kutatásoknak helyet adó bázist hoz létre. A központ tevékenységével egy ötlet megszületésétől, egészen a piacra vitelig képes támogatni az innovációs beruházásokat. A beruházás környezete is jelképezi a központ céljait, hiszen üzleti, oktatási és technológiai környezetben épül, a Kecskeméti Főiskola, a Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpont, valamint a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. által határolt területen.

A projekt több, egymáshoz szervesen kapcsolódó projektelemből épül fel. A kialakításra kerülő épületegyüttes új egysége az innovációs központ szellemi feladatainak, oktatási és szolgáltató egységeinek ad helyet. A gyártástechnológiai és információ-technológiai beszerzésekhez kapcsolódóan, meglévő épület átalakításával a technológia telepítéséhez elengedhetetlen infrastrukturális feltételek kerülnek kialakításra. Az épületegyüttes ezen, második egysége az innovációs műhely techshop- és technológiai terének ad otthont a beszerzésre kerülő technológiai eszközökkel, tervező és modellező szoftverekkel, illetve a működtetéshez szükséges hardver eszközökkel és egyéb kiegészítő berendezésekkel együtt. A 2,155 milliárd forint európai uniós támogatás segítségével egy közel 7480 m2 területű ipari innovációs-technológiai infrastruktúrafejlesztés valósul meg.

A GOP-1.2.1-12/B „Innovációs és technológiai parkok, valamint fejlesztési központok támogatása" elnevezésű pályázati kiírásán 2 155 208 956 forintos támogatást elnyert, 3,078 milliárd forint összköltségvetésű projekt 2014. szeptember 30-án vette kezdetét, és a 2007-2013-as programozási időszak zárásának keretében fejeződik be, amellyel már az első évben 26 új munkahely jön létre.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.


Fotó: keol.hu


 

Kövessen minket a Facebookon is!