Program 2015. május 16. 07:30

Újra Miénk itt a tér

Képgaléria
Újra Miénk itt a tér
2002-ben egy fafaragásairól ismert kiskunfélegyházi fiatal alkotó elhatározta, hogy egy egész héten át tartó szabadtéri kiállítást szervez városa, Kiskunfélegyháza szívében, a Petőfi téren. Lantos Szabolcs összefogott művésztársaival, valamint támogató intézményével, - az akkor még Móra Ferenc Művelődési Központ néven ismert intézménnyel – és egy remekbe szabott szabadtéri tárlatot mutatott be a félegyházi közönségnek.

A kiállítás és a kísérő programok 10 éven keresztül nyújtottak színvonalas kikapcsolódást az ide látogatóknak, és öregbítették a város hírnevét is. A „Miénk itt a tér” elnevezésű kiállítás – és mondhatjuk bátran fesztivál - mottója: „Ha az alkotóhoz nem megy el a látogató, a látogatóhoz megy el az alkotó.”

2015-ben, 3 évi szünet után, újra elvarázsolják a teret egy kis időre és izgalmas utazásra invitálják a közönséget a képzőművészet és a kultúra világába. Idén nem kisebb művészeket hívtak meg a szervezők a közös „varázslásra”, mint a Kecskeméti Acélszobrászati Szimpozion alkotóit, Nagy Dezső üvegszobrászt és Ujvári Sándor fotográfust.

A rendezvény az évek során bebizonyította, hogy igenis lehet közvetlenül az emberek közé-köré helyezve népszerűsíteni, közvetíteni a képzőművészetet és a magas kultúrát. Az elmúlt évek „termése”, kiállítási anyagai elsősorban helyi, s egyben a város vonzáskörzetében élő tehetséges fiatalok (festők, üvegkép készítők, faszobrászok és fotósok, keramikusok) munkáiból állt össze, ám olyan nagy nevek is, mint Bubutimár Éva, Schéffer Anna, Kun Éva, Bercsényi Miklós, valamint a Nemzetközi Terra Kikinda Szimpozion óriási alkotásai emelték a kiállított művek színvonalát.

De miért éppen a Petőfi tér lett a kiállítás színhelye? A szervezők hamar felismerték a helyszín adottságait, s hogy e szabadtéri tárlat különlegessége abban rejlik, hogy a nádparavánnal körülvett parkban, melynek közepén szökőkút foglal helyet, az alkotások az elrendezés révén egységet alkotnak környezetükkel. A kiállított művek nappal természetes fényben, este fáklyákkal, mécsesekkel, gyertyákkal megvilágítva különleges és maradandó élményt ígérnek. A bemutatkozó fiatal alkotók közösen felügyelik a színteret, ezért a látogatókkal közvetlenül teremtenek kapcsolatot, adnak számukra tájékoztatást alkotásaikról, illetve a rendezvény kulturális eseményeiről a nap huszonnégy órájában.

Kihasználva a tér frekventált adottságait minden évben, elsősorban fiatal előadóművészeket kérnek fel szereplésre az esti programokhoz, ügyelve arra, hogy minél több műfaj és stílus kerüljön terítékre. A több mint egy hét alatt olyan programokat kínálnak, ami biztosan minden korosztályt megérint, legyen szó gyermekekről, idősekről, középiskolásokról, családokról, dolgozó hétköznapi emberekről.

Az elmúlt esztendőkben olyan hírességek fordultak meg itt, mint a Magna Cum Laude, a Tűzkerék zenekar, a Navrang Együttes, a Vajdasági Sirülő Táncegyüttes, vagy a világhírű természetfotós Máté Bence.

A „Miénk itt a tér” szabadtéri kiállítás és fesztivál mindig hatalmas összefogással valósult meg a civil önkéntes segítők, a támogatók, a város intézményei, és a szervező Kiskunfélegyházi Képző- és Iparművészeti Egyesület, illetve Petőfi Sándor Városi Könyvtár és Művelődési Központ jóvoltából. 

 

PROGRAMOK - 2015. május 22-től 31-ig

Május 22., péntek

21:30 Kiállításmegnyitó - Köszöntőt mond Csányi József Kiskunfélegyháza Város polgármestere. Közreműködik az olaszországi Feltrei zászlóforgatók csoportja.
 

Május 23., szombat

20:30 Szoboszlay Eszter, Gajdics Dávid és Bozzay Balázs animációs filmjeinek vetítése a kiállítás területén.
 

Május 25., hétfő, PÜNKÖSD HÉTFŐ

10:00 Sarlós Boldogasszony Egyházközség Családi Napja.

16:00 Pünkösdi Királyválasztás, Pünkösdi gyermekprogramok, kézműves foglalkozás, Aprók Tánca Manninger Lencsi vezetésével. Pünkösdi Táncház a Padkaporos Táncegyüttes közreműködésével, a táncházat vezeti: Beták Barnabás. Kísér az ÚJRA zenekar.
 

Május 26., kedd

19:00 „Hangok a szomszédból” című zenés est. Közreműködők: Tóth Judit, Zoltán Zoltán, Nagy Zsolt, Dr. Csonka Péter, Dr. Horváth-Rekedt Gréta, Kovács-Csonka Szilvia, Gárgyán Ildikó, Nagyapáti Anita, Vas László, Pázmándi Judit, Jankovszki Réka, Doroghy Zsuzsanna.
 

Május 27., szerda

18:00 Kiskunfélegyházi Ifjúsági Fúvószenekar koncertje.
 

Május 28., csütörtök

19:30 „Tűzön kovácsolt hangok” Fülöp Tibor és Zsirmik István előadása.
 

Május 29., péntek

10:30-15.00 „GONDOLKOZZ! VÁLTOZZ! Bűnmegelőzési gyermeknap a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság szervezésében.

20:00 Plain-Rock Egyesület ROCKTÁR estje. Közreműködnek: Kártékony Blues, Venzo, Fullánk.
 

Május 30., szombat

10:00 Kiskunfélegyházi Alapfokú Művészeti Iskola családi napja. Élő közvetítést ad a Smile Rádió.

20:00 Afrodzaqm és A Láma Dalai zenekar koncertje.
 

Május 31., vasárnap

9:00-17:00 VÁROSI GYERMEKNAP a Petőfi téren Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatával közös szervezésben.
 

A műsorváltozás jogát fenntartják!


A fotók egy korábbi rendezvényen készültek.


 

Kövessen minket a Facebookon is!