Gazdaság 2015. május 14. 14:30

Félegyháza jövőjét tervezik az ITS-sel

Félegyháza jövőjét tervezik az ITS-sel
A következő fejlesztési időszak Európai Uniós pályázatainál komoly lépéselőnyben lehetnek azok a projektek, amelyek az Integrált Településfejlesztési Stratégia részét képezik. Gömöri Gábor, a tervezést irányító MAPI Zrt. senior tanácsadója szerint ha nem is lesz kifejezett feltételként kikötve a stratégiában való megjelenés egy-egy pályázatnál, mindenképpen előnyt, akár plusz pontot jelenthez a bírálatnál. Ha ugyanis egy beruházás szerepel az ITS-ben, az azt támasztja alá, hogy nem légből kapott ötletről van szó, hanem egy tudatosan tervezett fejlesztésről, ami a város jövőképének részét képezi.

Mint arról korábban már beszámoltunk, az Integrált Településfejlesztési Stratégia elkészítésén Félegyházán is dolgoznak a szakemberek. Az úgynevezett megalapozó vizsgálat keretében elkészültek az elemzések és kirajzolódtak a stratégiai fejlesztési irányok, mostanra pedig elkészült a településfejlesztési stratégia munkaanyaga is, ami a napokban workshop keretében is megmérettetett.

Gömöri Gábor emlékeztetett arra, hogy nagy valószínűséggel az ebben szereplő célok és az azokat szolgáló projektek valósulnak meg a következő EU-s fejlesztési ciklusban. Hiszen - ezt szolgálja a minden részletre kiterjedő előkészítő munka is - a stratégia mindazt tartalmazza, amit a város priorizál.

Annak érdekében, hogy ez a jövőkép a lehető legszélesebb kör bevonásával rajzolódjon ki, a városvezetés különböző munkacsoportokat, civileket, vállalkozókat és intézményvezetőket is bevont a munkába. Ezen kívül is bárki véleményt mondhat a dokumentumról és a tervezett fejlesztésekről, illetve örömmel fogadják az új ötleteket is a program készítői. Az elképzelések között az alap infrastruktúra-fejlesztésektől - például járda, csapadékvíz és belvíz elvezetés - az intézmények állapotának javítását célzó beruházásokon át az energiakorszerűsítést, gazdaságfejlesztést, turisztikai fejlesztéseket szolgáló tervekig minden szerepel. A cél - hangsúlyozta a szakember - hogy amikor az EU-s források rendelkezésre állnak, ne legyen bekorlátozva az önkormányzat, ha egy adott pályázatnál ezt a dokumentumot kérik alátámasztásra.

T. T.
 

Fotó: Tóth Géza

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!