Program 2015. május 18. 07:30

VII. Kunsági Bajuszfesztivál Kiskunfélegyházán

VII. Kunsági Bajuszfesztivál Kiskunfélegyházán
Hetedik alkalommal rendezik meg Kiskunfélegyházán a Kunsági Bajuszfesztivált. A férfiak ékessége, annak hossza, formája, szépsége, egyedisége mérettetik meg a városban. Várják a bajuszokat szépítőket, szőre szála pördítőket, kinek még csak serken bajsza, s kinek bajszát madzag tartja. Lesz itt móka kacagás, fergeteges vigadás. Egész napos kulturális műsor várja az érdeklődőket bábosokkal, gólyalábas garabonciásokkal, koncertekkel. A bajuszosok megmérettethetik magukat a Nemzetközi bajuszversenyen és részt vehetnek a Bajuszkirály választáson is.

Programok

Május 22., péntek

13.00-16.00.: Kiskun Múzeum - Tudományos bajusz konferencia. Előadók: Somogyi Győző Kossuth díjas festőművész, Simándi László néprajzos, Szilágyi Péter, a Magyar Bajusz Társaság alapítója, Mészáros Márta, múzeum igazgató.

16.00.: Kiskun Múzeum - Kunkovács László Kossuth díjas etnográfus fotókiállításának megnyitója.
 

Május 23., szombat - Nagyszínpad

10.00.: Nagyszínpad - Megnyitó: Az ország-világból érkezett szőr- és bőrbajuszú vendégsereget Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere, Szilágyi Péter, a Magyar Bajusz Társaság alapítója és Gulyás László szőr-program-szervező köszönti.

10.30: Városi Könyvtár - Félegyháza bajuszos múltjából című fotókiállítás megnyitása. 

10.30.-13.00. Kiskunfélegyházi kistérség színpompás műsora: Gulyás Réka műsorvezető, Samu Zoltán és barátai, a Padkaporos Táncegyüttes csoportjai, a Kiskun Alapfokú Művészeti Iskola növendékei, a Gátéri Kismakkos Táncegyüttes, a Nyugdíjas Népdalkör, a Citerazenekar és a Török vendégek népzenekara.

11.00.-13.00.: a Padkaporos Sarok programjai: Nevezés és előzsűri a nemzetközi bajuszversenyre, öt kategóriában (természetes bajusz, magyar bajusz, kifent bajusz, csüngő bajusz és bajusz szakállal) A Bajvívó Magyarok végvári bajszos vitézeinek viselet, fegyver és harci bemutatója. Gyimesi és moldvai zene, ének és tánc bajszosoknak és párjaiknak – Kovács Krisztián és Szilágyi Szabolcs. Étvágycsináló békebeli és hadizene a Héttorony Hangászok bajszosainak előadásában.

13.00-14.30. Össznépi délebéd,bajuszáztatás, bajusztörlés

14.30.: Nyilvános bajuszmustra: hazai és külföldi bajuszosok felvonulása, kis- és nagykunokkal, végvári vitézekkel és kapitányokkal, óriásbábokkal, a Langaléta Garabonciások és az olaszországi Feltrei Zászlóforgatók felvezetésével az Újtemplomtól az Ótemplomig
 

15.00-18.00.: Nagyszínpad - VII. KUNSÁGI BAJUSZVERSENY és BAJUSZKIRÁLY VÁLASZTÁS

Tolcsvay Béla díszvendég, Kossuth-díjas előadóművész, bemutatása

Gyermek-bajusz mustra: a festett, rajzolt, font, szőtt és ragasztott bajszok értékelése és díjazása.

A nemzetközi zsűri bemutatása és a bajuszverseny szabályainak ismertetése. Nemzetközi bajuszverseny öt kategóriában: természetes bajusz, magyar bajusz, kifent bajusz, csüngő bajusz és bajusz szakállal. A dobogósok oklevelet és értékes díjakat kapnak.

Versenyszámok között muzsikál a Héttorony Hangászok zenekar, bajusz-találós kérdéseket tesz fel Gulyás László, majd megválasztják az idei év Bajuszkirályát, aki esküt tesz.

16.00.: Vásártér - Törökvész vitéz, Fekete Dávid bábjátéka Kemény Henrik nyomán

18.00. - 19.30.: Tolcsvay Béla díszvendég-bajusz előadóművész koncertje

19.30.: Vivat Bacchus énekegyüttes műsora

20.30.: Buda Folk Band koncert

22.00.: Táncház bajuszkonyulásig a Padkaporos Házban
 

Egész nap:

Kézműves kirakodóvásár sok-sok míves portékával

Tekergőtér, „furfangos játékok nem csak gyermekeknek”

Velocipéd, a „csudamódi kétkerekű”

Néder Norbi körhintája, a „fából faragott szédület”

Egérparádé: „apróléptű cirkuszi próbálkozások”

Paprika Jancsi csúzlizdája

Kackiás kintornás, avagy egy valódi verklis muzsikál

E szájszéli napot kiötlötte, rendezi, a bajszokat kipödörteti és a hangulatot a jókedv medrébe terelgeti Gulyás László vándormuzsikus.



 

Kövessen minket a Facebookon is!