Egészségügy 2015. május 18. 08:25 Forrás: Petőfi Népe

Népbetegség a stroke

Népbetegség a stroke
Magyarországon a betegek kétszer-háromszor hosszabb ideig várnak az orvos, mentők felhívásával, mint Nyugat-Európában, pedig a hezitálás nagyon kockázatos szélütés esetén is.

Hazánkban 40–50 ezer ember szenved el évente szélütést, emiatt tízpercenként kerül egy beteg kórházba. Ami még ennél is sokkolóbb, hogy stroke következtében Magyarországon minden fél órában meghal valaki. Ezen a szomorú statisztikán szeretne változtatni a „Szívvel a strke ellen - Stroke megelőzés éve 2015” kampány, amelyet a Magyar Stroke Társaság (MST) és a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) szervez. Mégpedig azzal a céllal, hogy ráirányítsák a figyelmet a szélütés és pitvarfibrilláció tüneteinek felismerésére, a gyors cselekvés fontosságára.

Magyarországon a stroke népbetegség – jelentette ki dr. Bereczki Dániel, az MST elnöke egy pénteki sajtótájékoztatón Kecskeméten. Hozzátette: a szélütés miatti halandóság hazánkban az elmúlt 30 évben közel a felére csökkent, de sok még a teendő. Az egyedüli kezelési lehetőség a vérrögoldás, ebből tíz éve még csak 100-at, tavaly már több mint 1700-at végeztek, idén a 2 ezret meghaladó beavatkozás a cél. Dr. Becker Dávid, az MKT főtitkára pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy minden ötödik stroke mögött a pitvarfibrilláció áll (a szívben egy vérrög keletkezik, és ez kerül bele a véráramba, majd az agyba), amely még súlyosabb problémákhoz vezethet. Ezért érdemes nyomban felkeresni az orvost, ha valaki úgy érzi, „össze-vissza” ver a szíve, nem szabályos a pulzusa, mert fennállhat a szívritmuszavar veszélye.

Dr. Zombor Gábor egészségügyi államtitkár arról beszélt, hogy hamarosan lezárul a következő uniós ciklus fejlesztési forrásainak tervezése, és az egészségügy területén kiemelt szerepet és nagyságrendet kap - 15 milliárd forintot - a népegészségügyi tevékenység, például a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére indított program. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy mindez nem sokat ér, ha a magyar betegek egészségtudatos magatartása nem javul: hazánkban az úgynevezett hezitációs idő (amíg baj esetén orvoshoz nem fordulunk) két-háromszorosa a nyugat-európai országokban mértnél.

Pénteken egyébként a kecskeméti Városháza előtt egész nap szűrőkamion parkolt, itt az önkormányzat és a kormányhivatal dolgozóinak volt lehetőségük ingyenes vizsgálatok elvégeztetésére. Minden szűrésen résztvevő információs és prevenciós csomagot is kapott.
 

Amit a stroke-ról tudni kell

Kialakulása: vérrög vagy az érfalon képződő felrakódás bereped vagy leválik, és elzárja az agyi artériát, blokkolva a vérkeringést. Tünetek: hirtelen kialakuló féloldali végtaggyengeség, bénulás, ernyedt, zsibbadt arcfél (arcizmok, kar, láb bénulása az egyik testfélen). Hirtelen kialakuló beszédértési-vagy hang képzési zavar, szóformálási nehézség, látászavar, kettőslátás, látótér-kiesés, látásvesztés.
 

Minden perc számít

A szélütés utáni első órák a túlélés és a maradandó károsodások elkerülése szempontjából kritikusak. Éppen ezért már a stroke gyanúja esetén, akár már egyetlen tünet észlelésekor is azonnal mentőt kell hívni. Az aggodalomra okot adó jelek egyik percről a másikra is jelentkezhetnek, például ébredéskor. Senkit ne tévesszen meg, ha a beteg állapota gyors javulást mutat, mert a tünetek visszatérhetnek és végleges bénulássá alakulhatnak. A legtöbb kezelés sikere azon múlik, hogy a beteg milyen hamar kerül kórházba. 3,5–4 óra áll rendelkezésre, hogy megkapja az életmentő vérrögoldó kezelést.


Fotó: Hraskó István


 

Kövessen minket a Facebookon is!