Helyi hírek 2014. március 11. 09:25

A múlt kötelez

Képgaléria
A múlt kötelez
A neves oktatás kutató Neuwirth Gábor egy olyan tanulmányt tett közzé, amely az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyek, ismertebb nevén OKTV-k elmúlt 27 évének országos döntőinek anyagából készült. Az adatokból felépített különféle táblázatokban az 1986 és a 2013-as évek közötti legeredményesebb középiskolái, legjobb eredményt elért diákjai, valamint felkészítő tanáraik neve olvasható. Nyilvánvaló, hogy az elmúlt évtizedek alatt sokat változott a hajdan a „versenyek királyaként” elfogadott OKTV, s már az eredetinek halvány visszfényeként működik, azonban még most is sok érdekes és figyelemre méltó információ olvasható ki a közölt eredményekből.

A tanulmányban a közölt időszakban legjobb eredményeket elért 97 iskoláról olvashatunk részletesebben. Ebből csak nagyon kivonatosan az alábbi információkat-hely hiányában- osztjuk meg.

Nagyszerű érzés volt látni, hogy a kiemelt 97 iskola között ott olvasható a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium neve is. A felsorolt tantárgyak közül 5-ből értek el jegyzett eredményt a mórás diákok és felkészítőik.

A legkorábbi sikerek a kémia tantárgyhoz fűződnek. Az 1986 és 2013-közötti esztendőkben 1083 középiskolás vett részt a kémia OKTV döntőin. E tantárgyban 195 iskolát említ a tanulmány közöttük a 25. helyen olvasható a Móra Ferenc Gimnázium neve. A felkészítő tanárok közül a már régóta nyugállományba vonult Petheő Gézáné-akinek három diákja ért el kiváló eredményt-a 26-27. helyen rangsorolt.

Kétség kívül az iskola újkori történelmének egyik legfényesebb fejezetét a biológia tantárgy írta. A jelzett időpontban e tárgyból, 1825 középiskolás vett részt az OKTV döntőin és 236 iskolát rangsoroltak. E szép felsorolásban a Móra Ferenc Gimnázium a 24. helyet érte el. A biológia tantárgyat tanító, oktató tanárok között iskolánkban mindig voltak kiemelkedő személyiségek. A közölt tanulmányban büszkén olvashatjuk, Kocsis Géza (a fotón zakóban) tanár úr nevét, aki a 9(!) helyet foglalja el ebben a neves rangsorban. Neki 7 diákja ért el kitűnő eredményeket az évek során.

Ugyancsak „klasszikus” tantárgy a történelem, melyből a vizsgált időszakban 200 iskola tanulói vettek részt OKTV döntőben. Itt a 27. helyen áll a Móra Ferenc Gimnázium és a tanárok sorában Dr. Szabó Gyuláné Matyók Katalin tanárnő (garbóban) a 42.-51 helyezettek közé került.     

Iskolánkban a földrajz tantárgynak is szép hagyományai vannak. Ezt mintegy fémjelzi a Móra Ferenc Gimnázium 36-38. helyezése, a 205 jegyzett iskola között. A sikerek kovácsa Ozsvár Péter tanár úr (mellényben), aki a 278 sikeres felkészítő közül a 28-32. helyet foglalja el. Az e tárgyból döntőbe jutott diákok száma országosan 1083.

Magyar nyelv és irodalom tantárgyból pedig Palásti Lászlóné (feketében) nevét találják a táblázatokat böngészők, mégpedig a 483 felkészítő tanár közül az 50. helyen.

Jó időnként szembesülni a gyorsan pergő időben lerakódott sikerekkel, egy kicsit visszaidézni ezeket az eredményeket, hogy újabbakra serkentse a jelen tanulóit és tanárait.

Természetesen a kiváló tanárok kiváló diákokat tételeznek fel. De ami még közös bennük az a rengeteg befektetett munka. Aki már egyszer is megpróbált valamilyen versenyen indítani diákokat, annak már van fogalma arról, hogy nagyon-nagyon sokat kell dolgozni diáknak és tanárnak azért, hogy a több száz-ezer diák közül feljusson valaki a csúcsra.

S miután a „múlt kötelez”, ezért zárszóként- stílszerűen- a legfrissebb hír, hogy ebben a cseppet sem könnyű mai helyzetben eddig a Móra Ferenc Gimnázium két tanulója bejutott a 2013/14-es tanév OKTV döntőibe kémiából és magyar nyelvtanból. A hagyomány kötelez!

R.F.

 

Kövessen minket a Facebookon is!