Helyi hírek 2015. május 19. 20:45

A DK szerint meg kell állítani a magyarok elvándorlását

Képgaléria
A DK szerint meg kell állítani a magyarok elvándorlását
A felmérések szerint 2015 első negyedévében minden korábbit meghaladó volt az elvándorlás Magyarországról. Ami ennél is aggasztóbb, hogy az előrejelzések szerint ez csak növekedni fog. Ezt a tendenciát pedig meg kell állítani – fogalmazta meg dr. Kakuk György a DK országos elnökségének tagja. Erről a Kiskunfélegyházán megtartott lakossági fórum előtti sajtótájékoztatón szólt.

A kialakult helyzet hasonlít a Szlobodan Milosevics uralkodásának 10 évére, amikor Szerbiából eltűnt egy teljes generáció. Ez a generáció soha nem fog visszatérni véglegesen és nem lesznek szerb adófizető polgárok, nem viszik előbbre azt a társadalmat. Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, ez fog történni a magyarokkal is – mondta Kakuk György. Nem lehet abban bízni, hogy azok, akik tulajdonképpen gazdasági menekültként elhagyják az országot, mert nem látják saját és gyermekeik jövőjét biztosítva, visszajöjjenek. Kikről van szó? A vállalkozó szelleműekről, a konvertálható tudással rendelkezőkről. Igaz, ma már azok is útnak indulnak, akik nem rendelkeznek ezekkel a készségekkel. Ezt a folyamatot minél hamarabb meg kellene fordítani. Erre pedig nincs más mód, mint az ,hogy a kormánynak minél hamarabb mennie kell – tette hozzá.

Kakuk György kifejtette, hogy ez a kedvezőtlen folyamat az egészségügyet is érinti, ennek következtében a kórházak, ellátó intézmények egyre nehezebb helyzetbe kerülnek. A témához kapcsolódva Nagy Lajos, a DK helyi elnöke kifejtette: jelentős volt a félegyházi önkormányzat bejelentése, miszerint megkezdődött a nagy kórházfejlesztési projekt. Ez azonban ha megvalósul, a hagyományos, régi kórházi ellátásról akkor sem lehet szó. A megfelelő infrastruktúra ugyanis már nem fog kiépülni. Nem lesznek itt az orvosok, mert akik itt voltak - több mint 180 ember – világgá mentek. Az egynapos sebészetnek lehet jövője. Amire viszont emellett nagy súlyt kellene fektetni: az egészségügyi dolgozók béremelése. Ezzel a vidéki egészségügyi intézményekben is meg lehetne tartani a szakembergárdát.

A sajtótájékoztatót követően lakossági fórumon vitatták meg az aktuális kérdéseket, amelyen jelen volt Farkas István, a Szociáldemokraták helyi elnöke, Horváth Tamás, az MSZP helyi elnöke és Kiss Kálmán Tibor, az LMP helyi elnöke is.

H. S.


 

Kövessen minket a Facebookon is!