Helyi hírek 2015. május 20. 07:30

Rehabilitáció a Róna Kincsében

Rehabilitáció a Róna Kincsében
Nem tudja a beteg – és ez így van jól – hogy milyen körültekintő csapatmunka és profi szervezés eredménye az, amit a félegyházi Róna Kincse Gyógyfürdőben tapasztalhat, amikor a terápiás célú gyógyászati szolgáltatásokat veszi igénybe. A mértani pontossággal kiosztott kezelési időpontoknak és a felkészült, fegyelmezett szakembereknek köszönhetően nincs tömeg, hosszas várakozás, van viszont jó szó és emberség. Mindez együtt teszi, hogy a beteg azt érezheti, itt mindenki ugyanazt akarja: az ő eredményes gyógyulását.

A gyógytorna- , fizikoterápiára- és fürdőgyógyászati kezelésekre érkezők a diszpécser által kiadott időpontok sorrendjében kerülnek ellátásra. A terápiás célú kezelések elvégzése a felíró orvos útmutatása alapján, a betegségtüneteknek megfelelően történik.
 

Gyógytorna

A betegségtől függően egyéni, vagy csoportos tornát rendel a szakorvos. Az 5-10 fős csoportokba hasonló panaszokkal kerülnek a betegek, így a gyógytornász kifejezetten egy-egy terület, például a hát és derék, a nyak, vagy a végtagok erősítését, nyújtását szolgáló gyakorlatokat állít össze, melyeknek célja az izomzat erősítése, az ízületek mozgásterjedelmének helyreállítása. De van speciális, keringésjavító gyógytorna kardiológiai panaszokkal érkező betegek részére is.

Jómagam tornatermi csoportos gerinctornán vettem részt, 6-8 zömében középkorú férfi és nő társaságában. A foglalkozásra kényelmes tornaruhába öltöztünk, a gyakorlatokat szivacson végeztük a kellemesen hűvös, jól szellőzött, tágas tornateremben. Torna közben mindenki a saját határait feszegette, a szakember instrukcióit követve. A foglalkozáson a gyógytornász segítségével rögzül az egyes gyakorlatok kivitelezésének helyes módja, így a beteg nagy biztonsággal végezheti önállóan is azokat otthonában. A gyógytorna kiváló eszköz azoknak a kezében, akik a saját kezükbe szeretnék venni gyógyulásuk menetét. A gyakorlatok rendszeres végzése az egyik leghatékonyabb módja a derékfájás, gerincbántalmak, hátfájás, nyaki fájdalom, csontritkulás és egyéb mozgásszervi panaszok enyhítésének.
 

Nyirokkezelés

Nyirokrendszerünk a szövetekben felgyülemlett folyadékok összegyűjtéséért felel. Ha az életmódból kifolyólag vagy genetikai adottságok miatt lomhábban végzi dolgát, mint kívánatos lenne, annak egyik jele a testszerte, leginkább a végtagokon jelentkező ödéma. A nyirokkezelés akkor alkotja a mozgásszervi terápia részét, ha a duzzadt végtag megnehezíti, vagy lehetetlenné teszi a mozgást, ezáltal tornáztatását. Kellemes, pihentető módja a géppel végzett nyomásterápia.

A kezelés egy derékig érő „csizma” segítségével történik, amely gyengéd masszázst végez a lábak végétől egészen a hasig. A pangó nyirokfolyadék elvezetésében kiváltott pozitív hatásáért ezt a kezelési formát szépségszalonokban is előszeretettel használják a narancsbőr kezelésére. A Róna Kincse Gyógyfürdőben azonban komplex terápia részeként kapják a betegek.
 

Az előző nyereményjátékra jelentkezők közül két főre szóló belépőt nyertek a Róna Kincse fürdőbe:

- Seres Lívia, Kiskunfélegyház, dr. Holló L. utca 55., III. em

- Farkas István Ferenc, Kiskunfélegyháza, Holló László u. 22., fsz.: 3.

- Tóth Antalné, Kiskunfélegyháza, Arany János utca 12.

Gratulálunk a nyerteseknek, nyereményüket postázzuk. Azok között, akik június 1-jéig eljuttatják nevüket és címüket a Félegyházi Közlöny szerkesztőségébe (6100 Kiskunfélegyháza, Szent János tér 2.), újabb három darab, két főre szóló belépőjegyet sorsolunk ki.

A borítékra írják rá: Róna Kincse! Sorsolás: június 2-án, kedden!




 

Kövessen minket a Facebookon is!