Helyi hírek 2015. május 21. 09:10

Jászkun őseinkre emlékeztünk a múzeumban

Képgaléria
Jászkun őseinkre emlékeztünk a múzeumban
A jászok és a kunok 270 évvel ezelőtt vásárolták vissza szabadságukat Mária Terézia királynőtől. Erre az eseményre emlékeztek a Jászkun Történeti Emléknapon a Kiskun Múzeumban május 20-án. A múzeum és a Kiskunfélegyházi Nyugdíjas Klubok Egyesületének közös rendezvényén a Batthyány iskola énekesei és táncosai, valamint a Kiskunfélegyházi Citerazenekar adott ünnepi műsort.

Több, mint ezer év óta él az ország középső területén a jászkun nép, számban megsokasodva, sok vihart átélve. Az évszázadok alatt kialakított egy olyan csodálatos, öntudatos életet, amely – habár csak töredékeiben – még ma is él közöttünk, és méltán érdemel figyelmet.

A 14. század elején I. Károly által kiállított okmányok szerint a jászok egy része már régóta a király és elődei szolgálatában katonáskodott. Így a szerzett érdemek elismeréséül közülük sem szolga, sem jobbágy, sem a többi fölött hatalmaskodó úr nem lehetett senki. A legteljesebb mértékben érvényesült tehát a „szabadság, egyenlőség és testvériség” elve.

Az idő bebizonyította, hogy a konoknak kikiáltott kunok, és a takarékos, ám nem kevésbé csökönyös jászok lesznek a magyarok legmegbízhatóbb szövetségesei – ezekkel a gondolatokkal köszöntötte Csányi József polgármester az emléknap résztvevőit, szereplőit és előadóit.

A köszöntő és az ünnepi műsor után jeles néprajzkutatók tartottak előadásokat a jászok és kunok történetéről, hagyományőrzéséről, majd megnyitották a „Kiskunsági életképek a századelőn” című fotókiállítást.

H. S.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!