Program 2015. május 21. 19:30

Hagyományőrző nap Tiszaalpáron

Hagyományőrző nap Tiszaalpáron
A IV. Hagyományőrző Napot rendezik meg Tiszaalpáron a Templomdombon és környékén, május 23-án, szombaton. A színes programok mellett főzőversenyt hirdetnek hagyományos magyar bográcsos ételek kategóriában.

Program

10.00: Megnyitó

11.00: Novák Dóra műsora

11.30: Kiss Ákos Jenő előadóművész és, Csányi József zenés produkciója

12.00: Jó ebédhez szól a nóta - Horti Sándor és énekkara előadásában

12.30: Tűzoltó bemutató lent a két domb között

13.00: Varga Mihály mesemondó műsora

13.30-tól Süteménysütő verseny – TISZAALPÁR LEGJOBB ÍZEI, édes és sós kategóriában. Minden nevező emléklapban részesül, a verseny mindkét kategóriájában az első három helyezettet értékes nyereményekkel jutalmazzák. A süteményeket a nevezéssel együtt legkésőbb 13:00 óráig fogadják el. (Eredményhirdetés 15:00 óra!)

14.00-től a színpadon a Lakiteleki Tűzoltózenekar

14.30: Sárfehér Néptánc Egyesület fellépése

15.00 Iringó zenekar (Belicza Bandi)

15.00 Jurta előadás: Dúró Dóra

16.00: Vitéz László bábelőadás, Szabados Zoltán bábművész közreműködésével

16.00: Jurta előadás: Tompó László irodalomtörténész előadása a Horthy Korszak fény- és árnyoldalairól

16.30: A tiszaalpári Jövőnkért Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjainak a fellépése

17.30-tól Erős ember verseny a két domb között

18.00-18.30: Halászati bemutató a tőzegtavon

18.30-tól: Csikós bemutató a helyi csikósok által, Bársony Anett 8 karikás ostoros világrekord bemutatója

19.00-19.30: Szentkirályi Tánccsoport előadása

19.30-20.00: Kösöntyű néptánccsoport fellépése, Tormási Elek és zenekara társaságában

20.00-tól 21-ig kb. táncház

21.00-21.30 Szentkirályi JOV (Jugglers of theVillage) tűzzsonglőr csapat műsora

21.30-tól Varga Miklós és az Időgép zenekar élő zenés koncertje
 

Egész nap: kézművesek, termékbemutatók (ételek, italok), állatsimogató (bárány, fehér szamár, kecske, mangalica), lovaskocsikázás, íjászati bemutató korhű ruhában, vadásztrófeák helybéli vadászoktól, ízelítő helyi magángyűjtő régiségeiből - falumúzeum, galambkiállítás valamint Dunszt István készít karikatúrákat az érdeklődőknek.

A kiállítások a Jurtákban tekinthetők meg. A közelben egész nap nyitva a Skanzen, kosár- és vesszőtermék gyűjteményes kiállítás. Távcsöves táj és panorámanézési lehetőség. Vendégek számára íjászati lehetőség biztosított, a programok alatt a gyermekek pónilovakkal és azok fogatával ismerkedhetnek meg. A nap folyamán Hevesi Dénes ingyenesen tanítja meg az érdeklődőket a rovásírásra.

Hagyományos és tájjellegű ételekkel várják a vendégeket: pörkölt és régi katonai mobil kemencében sült kenyérlángos. Desszert: sparhelton (fatüzelésű tűzhelyen) sült palacsinták házi lekvárral és házi túróval. Innivalók: sör, bor, pálinka, citromos limonádé.
 

Hagyományos magyar bográcsos ételek főzőversenye a Tiszaalpári Hagyományőrző Nap keretében

A verseny célja a magyar hagyományos ételek kultúrájának ápolása, őseink ételeinek megismertetése a gyorsételek, a pizzák és gyroszok világában. A megmérettetésre az alapanyagot a versenyzőnek kell biztosítani. Nevezni lehet leves, pörkölt, egytálétel kategóriákban, a kitétel, hogy az étel bográcsban készüljön.

Időpont és helyszín: május 23, szombat, kezdés 8 órától, helyszín a tiszaalpári templomdomb alja, a templom előtti területen. Nevezés előzetes regisztrációval, nevezési díj nincs!

Díjazás: Az első három helyezettet oklevéllel, éremmel és ajándékkosárral jutalmazzák. A háromtagú szakértő zsűri 13 óráig várja az ételeket, eredményhirdetés a tervek szerint 15 órakor. Díjazni fogják a készítés, a hagyományokhoz való ragaszkodás, a terítés és a vendéglátás módját.

A rendezvényre a belépés ingyenes!



 

Kövessen minket a Facebookon is!