Kultúra 2015. május 21. 20:30

Éppoly hanyag, mint amennyire precíz

Képgaléria
Éppoly hanyag, mint amennyire precíz
Szikora Imre képzőművész tárlata „Körhinta” címmel május 21-én az ART-Turkában nyílt meg. Lendületes ecsetkezeléssel feloldott gesztusok a mozgást, a forgást, a folyton- folyva változást jelképezik. Így jellemezte a kecskeméti alkotó munkáját Molnár István a tárlat megnyitóján.

Szikora Imre alkotói módszerét ismerve, egyik jellemzője, hogy egyszerre intuitív és kognitív. Az alkotás közbeni időben e kettő közötti állapot kiegyensúlyozása a célja. Ebből, és a szabadjára engedett gesztusoknak a találkozásából születik meg az „egyéniség”, az egyedi alkotás. Minél céltudatosabb, annál homogénebbé válik az alkotások sorozata. Az alapos felkészültségnek köszönhetően alakult ki a szabadon formált egyéni stílus, amely az izmusoktól mentes sajátos stílussá emelkedett. A megélt, átélt élmények alapján a vászonra hordott anyag, az emlékek és az inspirációk nyújtotta élmények tükörképe. Éppoly hanyag, mint amennyire precíz – mondta el megnyitójában Molnár István.

Szikora Imre 2013 óta a kecskeméti Kandó Kálmán Képzőművészeti Szakiskola grafika tagozatának művésztanára. Pedagógusi munkája előtt a kecskeméti Ciróka Bábszínház díszlet- és grafikus tervezője volt. Idén egy rangos felkérést elfogadva tagja, és egyben elnöke is lett a húsz éves múltra visszatekintő Műhely Művészeti Egyesületnek.

H. S.


 

Kövessen minket a Facebookon is!