Gazdaság 2015. május 25. 10:20 Forrás: Petőfi Népe

Újabb hazai termény váltja ki az importot

Újabb hazai termény váltja ki az importot
Amiként ősei, a modern kertész is tiszta piaci logikával próbálja előbbre vinni gazdaságát: „azt termesztek, ami másnak nincs széles e határban”. Az újítások vagy a termesztési szokások megváltoztatása mindig tartogat valamennyi rizikót a szántóföldi gazdálkodásban is. Ezért leginkább a törekvő és a jó eredményben erősen bízó gazdák mernek új utakra tévedni technológiával, vetésváltással.



Ám, épp rebarbara termesztéséhez fogni a Homokhátságon még a bátrak szemében is fura ötletnek tűnik. Márpedig ezt a tipikusan kiskerti, ráadásul a magyar gasztronómiában méltatlanul mellőzött növényt közel egy hektáron telepítette Kecskemét-Borbáson Karádi Tamás mezőgazdasági vállalkozó. Ekkora összefüggő területen talán sehol az országban nem él ez a zöldségféle. Ráadásul Karádi Tamás termesztési és piaci tapasztalatok nélkül vette ily komolyan a rebarbarát. Mégis úgy gondolja, biztosra megy vele, ugyanis versenytársak, legalábbis egyelőre, nem állanak útjába a piacon. A sikeres termesztéshez egy feltétel már teljesült: a növény jól adja magát a borbási talajon.

- Azóta azt tapasztaljuk, hogy a rebarbara nem igényel komoly szaktudást, különös gondoskodást. Nálunk itt a 20-25 aranykoronás földeken gyorsan fejlődik, különös jó tulajdonsága pedig az, hogy kártevői nincsenek, ezért a növényvédelemre nem kell költeni. Termesztésének kezdete azonban nem volt olyan könnyű, ahogyan azt elképzeltük. A probléma már a telepítéskor jelentkezett. Idehaza lehetetlen hozzájutni nagyobb mennyiségű szaporítóanyaghoz. A magvakat Lengyelországból, elszaporítható töveket Hollandiából szereztünk. Másik nehézség az, hogy a rebarbaráról nemigen van hazai nagyüzemi tapasztalat, a jó szakirodalommal is szűkösen állunk, ezért más híján az internetről próbálunk róla minél több információt szerezni. Az első szaporítás rosszul sikerült, de a következő évben már tudtuk a módját - sorolta az előzményeket Karádi Tamás.

- Látjuk a piaci lehetőségeket, ezért jelenleg az a fő teendőnk, hogy létrehozzuk a kereskedelmi kapcsolatokat. Jelenleg a hazai áruházláncoknak értékesítjük a levélnyeleket egy kereskedő cégen keresztül.

Közreműködésünkkel eggyel több hazai termény kapható a szupermarketekben, a rebarbarát ugyanis eddig külföldről hozták be, de kevés fogyott belőle, a vásárlók sokallták az import árát. E mellett egyebek közt lekvárfőző kisüzemek is szállítanak tőlünk levélnyeleket - mondta el a vállalkozó.
 

Gazdag vitaminokban

Karádi Tamás arra számít, hogy az export megszervezésével kezdődhet majd nálunk a termesztés bővítése, hiszen a rebarbara hazai piaca kicsi. Ezzel szemben a nyugati országokban valóságos kultúrája van és rendkívül változatos módon készítik el a konyhában például krémlevesnek, süteménytölteléknek. Ez idő tájt pedig az ügyes háziasszony szamócával változtatja frissítő édességé ezt a vitaminokban, ásványi anyagokban különösen gazdag zöldségnövényt.



 

Kövessen minket a Facebookon is!