Helyi hírek 2015. május 29. 09:00

Dömdödöm az elfogadásról mesélt

Képgaléria
Dömdödöm az elfogadásról mesélt
A félegyházi Százszorszép Óvodába költöztették be egy mesejáték erejéig a Göllesz Viktor Speciális Általános Iskola diákjai a Négyszögletű Kerek Erdő lakóit, közöttük a beszélni nem tudó Dömdödömöt. Lázár Ervin mesehősei a toleranciáról, a másság elfogadásáról vittek üzenetet a tanulásban és értelmileg akadályozott gyerekek tolmácsolásában egészséges társaikhoz. Az élmény pedig nézőt és szereplőt egyaránt gazdagabbá tett.

Az előadást megelőző fél éves előkészítő munkáról a programot lebonyolító Natura Hungarica Alapítvány munkatársaival, Kárpáti Ritával és dr. Horváth-Rekedt Grétával beszélgettünk.

- Nagyon a szívemhez nőttek ezek a gyerekek a közös munka hónapjai alatt. A foglalkozásokon sokszor nem is mint tanár, inkább mint pszichológus, vagy pszichoterapeuta voltam jelen közöttük. Miközben életem eddigi legnehezebb munkájaként tartom számon ezt az időszakot, elmondhatatlanul sok szeretetet kaptam tőlük. Öröm és kőkemény munka volt velük dolgozni - meséli Gréta.

- Két héttel ezelőtt az egész iskola bevonásával szerveztünk egy egész délelőttös programot, amikor megfestettük a díszletet, elkészítettük a jelmezeket, Gardrób Tuningoztunk, táncoltunk, tortát ettünk. A Félegyházi Pékségtől pogácsát kaptunk, aminek óriási sikere volt - veszi át a szót Rita.

A közösen megélt élmények összekovácsolták a kis csapatot, és mély nyomot hagytak a közreműködő felnőttekben is. A próbafolyamat során ugyanis egyértelművé vált, hogy egyedül nem érzik magukat biztonságban a gyerekek a színpadon, ezért lett Gréta súgó, zenész, énekes és játékmester. A végeredményt látva: megérte.

Csuda klassz előadás kerekedett, amelyben a „gölleszes” gyerekek és az ovis közönség is remekül érezte magát. Az előadás zárszava pedig, vagyis hogy: dömdö-dömdö-dömdödöm, mindenkinek ugyanazt jelentette a beszélni nem tudó erdőlakótól, hogy MINDENKIT NAGYON SZERET.

Ezzel azonban még nem zárult le a program. Az alapítvány munkatársai hamarosan egy foglalkozásvázlatot is eljuttatnak a félegyházi óvónőknek, ami támpontot, segítséget nyújt a másság elfogadásában. Az óvónők a gyerekekkel megbeszélik, hogy a fogyatékkal élőkkel az a dolgunk, hogy szeressük, tiszteljük őket és ne forduljunk el tőlük azért, mert ők nem teljesen olyanok, mint a többiek.



 

Kövessen minket a Facebookon is!