Helyi hírek 2015. május 27. 15:40 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Alap a biztonsághoz - oltóvíz biztosítása a lakóépületeknél

Alap a biztonsághoz - oltóvíz biztosítása a lakóépületeknél
A katasztrófavédelem feladata a hatósági tevékenység és a beavatkozások során is elsődlegesen az élet, és emellett az értékek, az épített és természeti környezet védelme. A közelmúltban több lakossági megkeresés is érkezett az oltóvíz biztosításával kapcsolatosan, ezért összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.


A tűzesetek komoly veszélyt jelentenek. Fő cél a tüzek keletkezésének megelőzése, illetve a gyors és hatékony beavatkozásra, életmentésre történő felkészülés. A tűzoltás egyik alapvető feltétele a megfelelő minőségű és mennyiségű oltóanyag biztosítása. A víz a legelterjedtebb oltóanyag, ami széleskörű és hatékony alkalmazhatóságának, könnyű hozzáférhetőségének és gazdaságosságának köszönhető.

Leggyakrabban föld feletti tűzcsapokkal találkozunk, de még ma is láthatunk régebbi földalatti (csatornafedélnél kisebb, téglalap alakú, talajszinten lévő fémből készült fedéllel) kivitelűeket is, illetve tározókból, természetes vizekből is vehető ki oltóvíz. Az előírásokat az 54/2014. (XII.5.) BM rendeletben találjuk, ami az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szól. Eszerint a településeken legnagyobb részt kiépített vezetékes vízellátás megléte esetén az épületektől 100 méteren belül lennie kell tűzcsapnak, ami megfelelő mennyiségű vizet biztosít. A jogszabályi kötelezésen túl ez a feltétel kiemelten fontos a tűzoltás minél gyorsabb megkezdése, hatékony végrehajtása érdekében. Mindannyiunk közös érdeke, hogy a tűzoltók eredményesen tudják menteni szeretteink életét és az értékeinket.

Az építéshatósági engedélyezési eljárás során a katasztrófavédelem, mint tűzvédelmi szakhatóság az épületek egy jól meghatározott körében vizsgálja a tűzvédelmi előírások betartását. Az átlagos lakóépületek nem tartoznak ebbe a körbe, de az oltóvíz biztosítását, a tűzcsapok meglétét ebben az esetben is vizsgálja az építéshatóság. Érdemes már az építkezés előtt megvizsgálni az oltóvíz biztosítás lehetőségeit, mert a tűzcsapok, vagy a megfelelő mennyiségű víz hiánya az átadást megelőzően sok bosszúságot, illetve nem várt plusz költséget, időbeli csúszást okozhat. Már egy telek megvásárlása előtt érdemes tisztázni a legközelebbi tűzcsap ingatlantól való távolságát, ugyanis ez befolyásolhatja az ingatlan értékét, illetve a majdani beruházás költségét. Az élet és az értékek védelme érdekében az építkezéseknél kiemelt szempont az oltóvíz meglétének vizsgálata!

A Tűzvédelmi törvény alapján a településeken az oltóvíz nyerési lehetőségek biztosítása alapvetően az önkormányzat feladata. Ha új lakó övezeteket jelölnek ki, akkor gondoskodniuk kell a megfelelő közművek biztosításáról is. Ezek tervezését a településrendezési tervek véleményezése során vizsgálja a katasztrófavédelem, és érvényesíti a tűzvédelmi előírások betartását. Régen beépült területeken előfordulhat olyan meglévő állapot, ahol 100 méteren túli a tűzcsapok távolsága, vagy kevés a víz mennyisége. Ezek felszámolását ütemezetten végzik az önkormányzatok. Ezt figyelemmel kíséri a katasztrófavédelem, és együttműködésével segíti a folyamatot.

A jogszabály kérelemre lehetőséget biztosít az Országos Tűzvédelmi Szabályzat egyes előírásaitól való eltéréshez. Az elvi lehetőség az oltóvízzel kapcsolatosan is adott, azonban ez nem egy, a katasztrófavédelmi hatóság jóindulatától függő általánosan adható kedvezmény. Eltérés csak sajátos esetekben, egyedi műszaki kialakítás/probléma ügyében lehetséges, ha az egyenértékű biztonságot a kérelemhez csatolt tervdokumentációban igazolták. Az oltóvíz a tűzoltás szempontjából, így az élet- és értékvédelem szempontjából kiemelkedő jelentőségű, így az egyenértékű biztonsági szintet is kiemelten vizsgálja a katasztrófavédelem, mint tűzvédelmi hatóság.


Fotó: illusztráció 

Kövessen minket a Facebookon is!