Helyi hírek 2015. május 29. 07:30

A városközpont rehabilitációjától a temetőfejlesztésig

A városközpont rehabilitációjától a temetőfejlesztésig
Hamarosan befejeződik Kiskunfélegyháza Város Integrált Településfejlesztési Stratégiájának elkészítése. A stratégia részét képező megalapozó dokumentumot már korábban közzétették a kiskunfelegyhaza.hu/its linken, amellyel kapcsolatban a lakosok és érdeklődők az [email protected] e-mail címre küldhették el észrevételeiket, véleményüket. A beérkezett észrevételeket a szakemberek beépítették.

Az újonnan elkészült helyzetfeltáró, helyzetelemző és helyzetértékelő munkarész a közelmúltban készült el, azt ismételten közzétették a megszokott helyen. Tartalma az e-mail címre küldött véleménnyel befolyásolható.

A megalapozó vizsgálat alapján feltárták a város adottságait, jellemző hiányosságait, így körvonalazódtak azok a fejlesztési célok, amelyek reálisan megvalósíthatóak a következő, 2020-ig tartó Európai Uniós fejlesztési ciklusban. E fejlesztési célokat, azok lényegretörő leírását is tartalmazza a dokumentum. A tervben lehatárolták a városrészeket, SWOT analízissel meghatározták a lehetőségeket, gyengeségeket, veszélyeket és erősségeket, illetve azon területeket, amelyek a beruházások, célok szempontjából azonosságot mutatnak. A fejlesztések a Belügyminisztérium iránymutatása alapján három csoportba sorolták:

Kulcsprojekt: itt az a fejlesztési célt határozták meg, amely fizikailag nem a város egészét, vagy nagyobb részét érinti, akcióterületeken kívüli, azonban a város lakosságának többségére hatással van. E beruházás, kiemelt jelentőséggel bír. Kiskunfélegyháza esetében a városközpont komplex rehabilitációja tartozik ide.
 

Hálózatos projektek: e fejlesztési célok a város több pontját, vagy vonalasan a város nagyobb részét érintik, városrészeket, akcióterületeket meghaladó a fizikai megjelenésük. Itt olyan fontos, és privilegizált fejlesztések foglalnak helyet, mint az óvodák fejlesztése, kerékpárutak, járdák, bel- és külterületi utak bővítése és felújítása. Továbbá a város egészét érinti a csapadékelvezetés kérdésköre, forgalomtechnikai fejlesztések, városi intézmények energiahatékonysági felújítása, így e célok is a hálózatos projektekhez tartoznak.
 

Egyéb projektek: az előző két kategóriába nem illő, de a város egészét érintő beruházások tartoznak ide, mint a köztemetők fejlesztése, huszárlaktanya felújítása, külterületi úthálózat fejlesztése, bővítése.

A fejlesztési célok meghatározásánál szempont volt, hogy a város minden lakója, a külterületen és belterületen élők estében is javuljon az életminőség, a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés. Figyelembe kellett venni azonban azt is, hogy a fejlesztendő projektek, illetve a rájuk fordítható források elaprózása rontaná a közpénzek elköltésének hatékonyságát.



 

Kövessen minket a Facebookon is!