Kultúra 2015. június 7. 07:30

80 éve avatták fel a gimnáziumban a Móra-emléktáblát

Képgaléria
80 éve avatták fel a gimnáziumban a Móra-emléktáblát
A 19-20. század fordulóján a félegyházi gimnáziumban érettségizett diákok az iskola elvégzése után is tartották egymással a kapcsolatot. Közülük azok, akik Budapestre költöztek, az 1920-as években megalakítottak egy baráti kört, a havonta egyszer összejövő „Félegyházi Vén Diákok Társaságát”.

A Társaság tagjaiban 1934. tavaszán fogalmazódott meg a gondolat, hogy egy tömeges, 15 évfolyam volt növendékeit érintő öregdiák-találkozót kellene szervezni Félegyházán, ahol egy emléktábla-avatással méltóképpen lehetne tisztelegni az 1934. február 8-án elhunyt, irodalmi és régészeti munkáiról híressé vált egykori diáktársuk, Móra Ferenc emléke előtt. Az ünnepi esemény szervezési feladatait dr. Lászlóffy (Eisler) Mihály, pesti ítélőtáblai tanácselnök vállalta magára, aki 1895-ben, két évvel Móra előtt érettségizett a félegyházi gimnáziumban.

A gondos munkával előkészített ünnepségre 1935. június 15-16-án Kiskunfélegyházán került sor, az öregdiákok közül 120-an tisztelték meg jelenlétükkel az eseményt. Az első napon az egykori gimnazisták megkoszorúzták a világháborúban hősi halált halt diáktársaik emléktábláját, majd a városi temetőkben virágot helyeztek az iskola elhunyt igazgatói, tanárai sírjára. Június 16-án, vasárnap avatták fel a gimnázium félemeleti lépcsőfordulójában a Keviczky Hugó szobrászművész által vörös márványból és bronzból készített Móra-reliefet.

Az emléktábla „Confiteor” („gyónom”) felirata utalás Móra azonos című, diákkoráról szóló, megható novellájára. Az emléktábla felállításának szükségességét így indokolta dr. Lászlóffy Mihály: „egyrészt díszíteni akarjuk annak az iskolának az épületét, amely gimnáziumban tudásunk alapját szereztük meg és ezzel az intézettel szemben tartozó hűségünknek és hálánknak adunk kifejezést, másrészt pedig a kései utódok is legyenek büszkék arra, hogy ők is annak a gimnáziumnak a fiai, ahol Móra Ferenc nyerte kiképzését és lássák maguk előtt a követendő példát.”
 

Ónodi Márta



 

Kövessen minket a Facebookon is!