Sport 2015. június 12. 13:40

Teljesítették az elvárást

Képgaléria
Teljesítették az elvárást
Szoros csatában a 10. helyet szerezte meg a Kiskunfélegyházi HTK sakkcsapata az NBII Tóth László csoportjának 2014/15-ös szezonjában. A bajnokságnak az előző évekhez képest erősebb játékosokkal vághatott neki az együttes, ami az eredményen is meglátszódott. Tanács István, a sakkszakosztály vezetője szerint teljesítették az elvárást, a feljebb lépéshez ugyanis nagyobb költségvetésre lenne szükség. A sakkcsapatban az idény során a félegyháziak mellett magyarkanizsai, csongrádi és halasi játékosok is asztalhoz ültek.

Szép eredmény a 10. hely. Talán még a várakozást is felülmúlták.

/Tanács István, vezető, KHTK Sakkszakosztály/

Nem mondanám, hogy felülmúltuk. A 10. helyet megcélozva vágtunk neki a bajnoki évnek, maximum a 9. helyre lett volna még esélyünk. Tudtuk, hogy a Tóth László csoportban ki milyen erőt képvisel, ennek tudatában lehetett kalkulálni. Néha apróbb dolgok döntenek. Hogy végül 10. helyen zártunk az utolsó pillanatban dőlt el. A várakozás azért volt jogos, mert idén játszottak először nálunk magyarkanizsaiak. Le tudtuk igazolni Farkas Tibort, nemzetközi mestert, aki 2200 Élő- pont felett állt. Egy partit sem veszített; vagy nyert, vagy döntetlent ért el. Nem volt eddig igazi első táblás játékosunk. Karsai István kiöregedett, míg Kemény Csaba még nem érte el azt a szintet.

 

Ki lehet nevelni ilyen szintű játékost?

Biztos ki lehet, de nagyon nehéz, mert megtartani nem biztos, hogy sikerül. Pénzért elmehet más csapathoz, vagy kimegy külföldre, egyetemre kerül és ott folytatja. Több példát is tudok mondani ezekre az esetekre.

Úgy lehet jó játékosunk, ha igazolunk. Vannak azért műhelyek, Kecskemét jó bázisa a sakknak. Ott komolyabb, nagyobb a sakkélet. Van NBI/B-s csapatuk és képzik a fiatalokat. Ábel Lajos 80 évesen is összefogja őket. Fanatizmus kell ehhez a sportághoz, mert nehéz minden fordulóra megszervezni a csapatot. Kevés ember él meg a sakkból, pedig a labdarúgók után a második legtöbb igazolt játékos sakkozó.

 

A bajnokságot jól kezdte a csapat.

Az előző szezon elején négy meghatározó játékosunk elment és nem jöttek helyettük újak. Emiatt akkor nehezebb volt a helyzetünk. 12. helyen zártunk, ami után sikerült erősítenünk. Van tehetséges magyarkanizsai játékosunk, aki nem magyar állampolgár, emiatt 16 évesen is a felnőttek között szerepel. Ifjúsági játékosként ugyanis csak magyar állampolgár indulhat. A 12 táblából 2 táblánál ifjúsági játékosok csatáznak.

 

A csapat vegyes. Vannak magyarkanizsai, csongrádi és halasi tagok is.

Fontos, hogy összefogjuk őket. Ha itt nem lenne 2-3 sakkszerető ember, akkor nehéz lenne a sakkélet. Sok időt, munkát és szervezést igényel. Egy jobb csapat évi 1 millió forintból gazdálkodik, nekünk jóval kevesebb lehetőségünk van. Mi idén 100 ezer forintot kaptunk a várostól.

 

A nyári tervekre térve, a sakktábor most nem Félegyházán, hanem Csongrádon valósul meg.

Azért terveztük így, mert egyre nehezebb olyan embert találni, aki végigvisz és felügyel egy tábort. Az elmúlt években Seres Lászlóval kicsit belefáradtunk. A gyerekek kordában tartása nem egyszerű. Csongrádon van egy lelkes gárda, akil elvállalták a tábort. 20-25 fős csoportokat várnak július 6-10. és július 13- 17. között. A tábor a KHTK égisze alatt valósul meg, a táborvezető a tervek szerint Kemény Csaba lesz.

 

 

G. Z.

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!