Helyi hírek 2015. június 1. 17:45

Látszódik, hogy itthon vannak a félegyháziak

Képgaléria
Látszódik, hogy itthon vannak a félegyháziak
Ismét jól érzem magam Kiskunfélegyházán. Nagyon pozitívan értékelem, ami a városban történik. Nekünk, a szórványban élőknek mindent jelent ez a testvérkapcsolat – nyilatkozta Gál Ernő, aki Segesvár képviseletében 18. alkalommal vett részt a Városalapítók napján.

- Az utóbbi években a kapcsolat kissé elhidegült (nem a mi hibánkból). Úgy éreztük, hogy nem úgy működnek a dolgok, mint régen. Most ez változott, ezért nagyon szívesen tettünk eleget a meghívásnak. Örvendek annak, hogy úgy látom, Félegyházán jó kerékvágásba kerülnek a dolgok. Szép a város, tiszta és rendezett. Ezt a templomtoronyból is végignézhettük. Voltunk a Parkerdőben is, ami szintén egy üde színfolt. Jó a benyomásom az új polgármesterről és a testületről is.

- Testvértelepülésként figyelemmel kísérik Segesvárról Félegyháza történéseit?

- Igen! Én magam is, de a barátaim és azok is, akik jártak itt, ismerik a várost. Az interneten tudjuk, és akarjuk is követni a történéseket. Annak örvendünk, hogy mi tettük le az alapköveit ennek a testvérkapcsolatnak. Ennek köszönhetően már nemcsak hivatalosan, hanem intézményi, családi, baráti szinten is működik. Éppen most hallottam arról, hogy újabb félegyházi iskola teremt kapcsolatot egy segesvári iskolával.

- Ezek szerint lesz folytatása, bővülése a barátságnak.

- Biztos vagyok benne. Nekünk, ottani magyaroknak mindent jelent ez a testvérkapcsolat. És ott van Petőfi, ami nagyon szorosan összefűz bennünket. De örömmel tapasztalom, hogy a költő mellett Móra Ferencnek is egyre nagyobb a kultusza. Ezt példázza, hogy most újjáalakult a Móra Társaság is. Mi ezekbe kapaszkodunk. Jó itt lenni.

- Ha lehetne, mit vinne magával haza?

- A Petőfi- szobrot kellene, de nem akarom. Jó helyen van itt. Ennek a városnak a főterére bárki, bármikor el tud jönni, és megcsodálhatja. Mi is kialakítottunk Segesváron egy Petőfi- parkot, ahol elhelyeztük a költő mellszobrát.

Ezenkívül mit vinnék el? Talán azt a lezserséget, ami az itteni embereket jellemzi. Nálunk ott Erdélyben, a szórványban, azért érződik, hogy mindig másodrendű polgárok voltunk, és van bennünk egy kis félsz. Nehezebben nyilatkozunk, nehezebben mozdulunk. Itt sokkal szabadabbak az emberek. Látszódik, hogy itthon vannak.

H. S.





 

Kövessen minket a Facebookon is!