Helyi hírek 2015. június 2. 15:50

Kedvezően fogadta a lakosság a szelektív hulladékgyűjtést - videóval

Képgaléria
Terepbejárással egybekötött bemutatót tartott június 2-án Felgyőn a Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás. Az érintett települések – köztük Kiskunfélegyháza – vezetőit és a sajtó munkatársait tájékoztatták a szilárdhulladék kezelésével kapcsolatos eddigi tapasztalatokról, a hulladéklerakó működéséről és a fejlesztési tervekről.

A társulási tanács elnöke Bedő Tamás, Csongrád város polgármestere személyesen vezette körbe az érdeklődőket a felgyői telepen, ahol részletesen bemutatták, hogyan dolgozzák fel a településekről bekerülő hulladékot. Büszkén mutatta azt a csarnokot, ahol a mechanikai biológiai hulladékkezelő központot alakították ki. Az itt kialakított technológia lehetővé teszi, hogy a vegyesen gyűjtött hulladékot, valamint a válogatóműből kikerülő maradékot környezetkímélő módon dolgozzák fel. Ezzel olcsóbbá teszik a működést, csökkentik a környezeti veszélyeket és meghosszabbítják a telep befogadóképességét is.

A társulási tanács elnöke szólt arról is, hogy a szelektív hulladékgyűjtést kedvezően fogadta a lakosság. Csökkent a hulladékmennyiség, nőtt az újrahasznosítás aránya. Ennek okán a közeljövőben 12 korszerű, a szelektív hulladék gyűjtésére alkalmas járművet vásárolnak.

Bedő tamás azt is elmondta, hogy a komposztálás a legősibb hulladék-felhasználási rendszer, amelynek végterméke- a humus-, növeli a talaj minőségét, termékenységét. A társulás éppen ezért 10 000 házi komposztáló edényt oszt ki ingyenesen az otthoni hulladék hasznosítására. A komposztálás révén a háztartási szerves hulladék újrahasznosíthatóvá válik, valamint a hulladéklerakók terhelése is jelentősen csökken.

s-r

Kövessen minket a Facebookon is!