Helyi hírek 2015. június 3. 08:25 Forrás: Petőfi Népe

Terveket szőnének a kisvasutak újraindítására

Képgaléria
Terveket szőnének a kisvasutak újraindítására
A kecskeméti kisvasúton 2009 óta szünetel a személyszállítás. Azóta többen, többször tervezték a pöfögők újraindítását, ám az elképzelések valahol mindig kisiklottak. Most újabb koncepció születhet, de jegyeket váltani a kisvasútra még korai lenne.

Újra napirendre kerülhet az országos kisvasúti koncepció kidolgozása, mely a kecskeméti kisvasutat is érintheti. Egyelőre a koncepció kidolgozására kötnének vállalkozói szerződést, többek között „elő-megvalósíthatósági tanulmány” elkészítésére írtak ki pályázatot - számolt be róla az iho.hu a napitender.hu-n található kiírás alapján. A közlekedési szakportál szerint a kiírásban négy kisvasút neve tűnik fel: a sokak által hiányolt kecskeméti és nyíregyházi vonalak újraindítása, az egyetlen volt MÁV GV vonal, a balatonfenyvesi, valamint a debreceni Zsuzsivasút.

Az elképzelések természetesen nagy ívűek. Az első mérföldkőként emlegetett pontban szerepel minden: a kisvasutak üzemeltetői és felügyeleti adatállományának aktualizálása, a keskeny nyomköz szerepe a Nemzeti Közlekedési Infrastruktúrafejlesztési Stratégiában, a pálya és a gördülőállomány felmérése, az érintett térség gazdasági helyzete, a kisvasutak esetleges szerepe, a nagyvasúti hálózathoz kapcsolódás, szakembergárda képzése. A második mérföldkőben szerepel a fentebb említett felsorolás: elő-megvalósíthatósági tanulmány készítése a nyírvidéki, a kecskeméti, a balatonfenyvesi és a debreceni kisvasút fejlesztési lehetőségeiről - írták. A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ június 10-ig várja a pályázók jelentkezését, a kiírásban teljesítési határidőként 2015. november 15-e szerepel.

Az iho.hu cikke kitér rá: a kor követelményeinek megfelelő színvonalú (nem girbegurba síneken, hússzal döcögő, vaskályhával fűtött szerelvények) keskeny nyomközű vasúthálózat, amelyen komoly hivatás-, esetleg teherforgalom is zajlik, és nem csupán egy-egy falunapra, egyéb rendezvényre összegyűlt vendégekből, turistaforgalomból szándékozik megélni, komoly forrásokat vesz, venne igénybe.
 

Kis kisvasút történelem

A keskeny nyomtávon közlekedő mozdonyok - melyek 1928 óta pöfögtek a Kecskemét-Kiskunmajsa, illetve 1948-tól a Kecskemét-Kiskőrös vonalon - 2009 decemberében kerültek parkoló pályára, azóta szünetelteti a MÁV ezeken a vonalakon a személyszállítást. Az elmúlt években többször felröppentek a hírek arról, hogy egy alapítvány újraindítaná a kecskeméti kisvasutat, máskor polgármester szorgalmazta ezt, de arra is volt példa, hogy a szakminisztérium tervezte a kisvasút turisztikai célú újraindítását. A tervek eddig egytől egyig vakvágányra futottak.



 

Kövessen minket a Facebookon is!