Program 2015. június 4. 08:25 Forrás: Petőfi Népe

Legendás filmeket vetítenek

A 12. Kecskeméti Animációs Filmfesztivált idén június 24-28-a között rendezik meg. A KAFF ezúttal a Magyar Animáció 100 programsorozat záróakkordja.

A 100 éves magyar animáció történetét feldolgozó tárlat, melyet februárban a Pesti Vígadóban lehetett megtekinteni, Kecskeméten is látható lesz. A MAGYAR ANIMÁCIÓ 100 az első amatőr trükkfilmkísérletektől a ma videómegosztókon nézőcsúcsokat döntögető animációs kisfilmekig mutatja be a sokféle és változatos animációs filmes történet legfontosabb állomásait.

A látogatók betekinthetnek az animációs film készítésének kulisszatitkaiba is. Eredetiben lehet találkozni a Tévé Macival, Mirr-Murral és Misi mókussal, Frakkal, vagy a közelmúlt sikerfilmje, a MOME-n készült Nyuszi és Őz báb- és papírkaraktereivel. A Kecskeméten gyártott, a Youtube-on 207 országból 23 millió megtekintést megért Magyar népmesék sorozat festett cellrajzaiból is gazdag válogatást mutatnak be.

A tárlat az idén 30 éves Kecskeméti Animációs Filmfesztivál történetét is feleleveníti archív híradórészletek és fotók, a fesztivál művészi értékű plakátjai, és a kezdetek óta egyedi tervezésű díjak révén. A magyar animáció és a KAFF átfogó története mellett a Magyar Nemzeti Galériában tavaly nyáron a Dada és szürrealizmus kiállítás kapcsán megrendezett Életre kelt (film)kísérletek – Az avantgárd első mozija című tárlat is helyet kap a Kecskeméti Kulturális Központban. A KAFF-on mutatják be a magyar animáció atyjaként tisztelt Macskássy Gyula életművét feldolgozó képes albumot is.

Aki a mozivásznon tekintené meg a magyar animációtörténet maradandó filmjeit, az idén is gazdag válogatásból tud szemezgetni. A magyar animáció három egyedi világú, meghatározó alakja, Kovásznai György, Reisenbüchler Sándor és Vajda Béla is 2014–15–ben ünnepelné születésének 80. évfordulóját. Idén a KAFF–on hármójuk életművét egymás mellé rendezve tekinthetjük meg. A vetítés különlegessége, hogy a legtöbb filmet 35 mm–es kópiáról láthatjuk a mozivásznon a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet jóvoltából.

Az ötletmesterként, animátorként, háttértervezőként, olykor zeneszerzőként is dolgozó Nepp Józsefnek a magyar animáció máig legnépszerűbb filmjeit köszönhetjük, gondoljunk csak a Gusztáv-, a Mézga-, vagy a Dr. Bubó-sorozatra. A Hófehér vagy a Macskafogó párbeszédei szállóigévé váltak, hasonlóan a nyolcvanas évek népszerű „kabarévideójához”, a Megalkuvó macskákhoz a Hofi-Koós macskaduóval.

A magyar animációs film kiemelkedő tehetségű alkotója, Békési Sándor két évtizedet ­alkotott a Pannónia Filmstúdióban, és olyan sikerfilmekben és sorozatokban működött közre, mint a János vitéz, vagy a Mézga család. Békési társalkotója volt a Gémes József rendezte Daliás idők című Toldi-adaptációnak, mely a világ legrangosabb animációs seregszemléjén, Annecyban elnyerte a legjobb egész estés filmnek járó díjat 1984-ben. Az idén 88 éves Cseh András alkotó már Macskássy Gyula ötvenes években készült rajzfilmjeiben dolgozott animátorként és operatőrként A kiskakas gyémánt félkrajcárjától A telhetetlen méhecskéig. A KAFF-on két legismertebb sorozatából, a Frakk, a macskák réme és a Vackor-mesékből szemezgetnek.

Magyarország első magánkézben levő animációs műhelye, a Varga Stúdió a kilencven­es évek piacvezető animációs műterme volt Közép­-Európában. Az összeállítás az idén 70 éve született alapítóra, Varga Csabára, valamint a tavaly elhunyt Erkel András producerre emlékezik. A külföldi videoklipek, reklámfilmek, szignálok és sorozatok mellett a fesztiválnyertes A szél és az Auguszta-gyurmasorozat is pereg majd a vásznon. 

Kövessen minket a Facebookon is!