Kék hírek 2015. június 3. 14:25 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

Lezárt akta: Csatornatisztítás ürügyével csaltak

Képgaléria
Lezárt akta: Csatornatisztítás ürügyével csaltak
A megalapozott gyanú szerint a terhelt másfél hónap alatt 21 esetben károsított meg polgármestereket és óvodákat. A Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya nyomozást indított csalás bűntett és csalás bűntett kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt H. Attila 20 éves és J. István 22 éves tamási lakosok ellen.

A rendelkezésre álló adatok szerint a két férfi 2015. május 6-án 9 órakor a közszolgáltatók munkatársainak formaruhájához hasonló öltözetben felkereste az egyik Bács-Kiskun megyei település polgármesterét azzal, hogy a város egyik óvodája csatornatisztítás miatt kért tőlük segítséget. J. István a megrendelőlap bemutatásával tévesztette meg a város vezetését. Ezt követően a terhelt az aláírt és lepecsételt iratok birtokában a megrendelőlapon szereplő óvodába ment társával, majd az intézmény vezetőjének azt állította, hogy a polgármester által igényelt szolgáltatás elvégzése miatt jöttek.

A két férfi azt a látszatot keltette, mintha a csatornát tisztítanák, azonban ahhoz szakértelemmel, valamint a szükséges eszközökkel nem rendelkeztek és a munkát sem végezték el. Mivel az óvoda egyik munkatársának és a polgármesternek is gyanús volt a két férfi viselkedése, ezért a történtekről értesítették a Kunszentmiklósi Rendőrkapitányságot. A rendőrök a helyszínen 10 óra 30 perckor tetten érték a gyanúsítottakat és elfogásukat követően előállították őket.

A megalapozott gyanú szerint a terheltek egy nappal korábban egy másik óvoda vezetőjétől ugyanezzel a módszerrel csaltak ki pénzt. Kiderült, hogy még aznap egy polgármestert is megpróbáltak becsapni a "szakemberek", azonban a munka elvégzésére nem kaptak engedélyt.

A nyomozás adatai szerint minden alkalommal J. István - aki részletes beismerő vallomást tett - ejtette tévedésbe a sértetteket és a kifizetések is részére történtek. Társa napidíjban részesült a „csatornatisztításért”, vele szemben a büntetőeljárást megszüntették. A rendőrök kezdeményezték a 22 éves férfi előzetes letartóztatását, melyet az illetékes járásbíróság 2015. május 8-án elrendelt. A megalapozott gyanú szerint a feltételezett elkövető 2015. március 20-tól 21 esetben - köztük Veszprém, Fejér, Somogy, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyében - tévesztette meg a települések polgármestereit és óvodavezetőit csatornatisztítási munka ürügyével, amellyel több millió forintot csalt ki. Többször előfordult, hogy egy nap két óvodát is megkárosított a 22 éves terhelt. Volt olyan eset, amikor közel 200.000 forintot kért el a férfi a „munkavégzésért”.

A J. Istvánnal szemben folytatott büntetőeljárást a napokban befejezték a nyomozók, a keletkezett iratokat bíróság elé állítási javaslattal a Kunszentmiklósi Járási Ügyészségnek küldték meg.



 

Kövessen minket a Facebookon is!